Cittaslow ilanıyla birlikte sükûnetini kaybeden şehir: Taraklı
The city where the silence has been lost after the announcement of Cittaslow: Taraklı
- Tez No: 512857
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Cittaslow Birliği, Yerel kimlik, Küreselleşme, Yerel Yönetimler, Cittaslow, Cittaslow union, Local identity, Globalization, Local Governments
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Bu araştırmayla“Cittaslow”yani“Sakin Şehir”ilan edilmiş olan Sakarya'nın Taraklı ilçesi incelenmektedir. Cittaslow temelde küreselleşmeye karşı sürdürülebilirliği, adil ve eşit kentsel gelişimi, kentlerin yerel kimliğinin korunmasını ve bunun yanı sıra yerel gıda üretimi ve dağıtımını desteklemeyi öngörür. Türkiye'de Seferihisar örneğinde olduğu gibi Cittaslow Birliğine katılmadan önce sakin olan bu şehirler, katıldıktan sonra hızla küresel döngüye dâhil olmaktadırlar. Küresel ölçekte turist talep etmekte olan bu şehirlerde turistlerin konaklama vb. ihtiyaçlarını gidermek için yeni otel, pansiyon vb. tesisler inşa edilmektedir. Doğal çevre bozularak, tarla ve arsalara imar izni verilmektedir. Cittaslow ilan edilen şehirlerde kültürün, kimliğin ve mekânın pazarlanması, yerelin küresel döngüye katılma sürecini hızlandırmaktadır. Bu koşullar içerisinde sakin şehirler yerel özelliği korumak vaadiyle küreselleşme gerçeği arasında gerilim yaşamaktadırlar. Bu gerilim kimi durumlarda, söz konusu şehirlerde, hedeflenenin aksine sakin şehir olma özelliğini kaybetmeye başlamasına yani sükûnetin yitimine neden olabilmektedir. Bu araştırmada Sakarya'nın Taraklı İlçesi söz konusu gerilimin yaşandığı bir örnek olarak ele alınmaktadır. Cittaslow felsefesine bakıldığında küreselliğin hızına karşı yavaşlık ön plandadır, ancak Türkiye'de ki Cittaslow kentlerini gözlemlediğimizde hızlıca Cittaslow ile ekonomik kalkınma sağlamaya çalışmaktadırlar. Araştırmada derinlemesine görüşme yöntemi ve ayrıca gözlem metodu kullanılmış olup Cittaslow ilan edilmiş olan Seferihisar ve Taraklı ilçelerine gidilerek gözlem yoluyla bu kentler incelenmiştir. Araştırma da ilçenin küreselleşme adımlarını takip etmek için hem bugününü hem de geçmişinin irdelenmesi gerekmiştir. Bu nedenle mülakat ve kısmen sözlü tarih yöntemine ihtiyaç duyulmuştur. Ayrıca Cittaslow ile ilgili literatür taranmıştır. Bu araştırmanın temel tartışması şu nedenlerden dolayı önem taşımaktadır: Küresel güçlerle iş birliği içinde olan yerel yönetimlerin, yereli kalkındırmak adına Cittaslow birliğine üye olmak gibi birtakım stratejiler kullanmaktadırlar, bu süreçte yerel yönetimlerin başka nasıl stratejiler geliştirdikleri ortaya konulmuştur. Küreselleşme ağına yerelin eklemlenmesi ne gibi sonuçlar içerdiği tartışılmıştır. Cittaslow ilan edilmeleri için önce gerekli olan kriterleri yakalamaya çalışan bu yerel özelliğe sahip sakin şehirler Cittaslow'a kabul edildikten sonra nasıl bir değişim yaşadıkları sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, Taraklı district of Sakarya that has been declared as“Cittaslow”i.e.“Slow Town”in Turkey is examined. Cittaslow basically foresees the towns' protection of their local identities, support to local food consumption and distribution against globalization. As in the example of Seferihisar, which was the first town in Turkey joining Cittaslow union, these towns that used to be slow before joining Cittaslow union are rapidly included in the global cycle after joining. On the one hand, these towns demand tourists on a global scale and build accommodation facilities such as new hotels, pensions, etc. to meet accommodation, etc. needs of the tourists. The natural environment deteriorates and reconstruction permits are granted to fields and lands by the local governments. In the towns declared as Cittaslow, marketing the local people and location, and including the local in the global cycle are concerned. In these circumstances, slow towns experience a tension between the promise of preserving local characteristics and globalization. In some cases, this tension may cause beginning to lose the characteristic of being a slow town on the contrary to the objective in concerned towns, i.e. loss of tranquillity. In this research, Taraklı district of Sakarya would be addressed as an example facing the foregoing tension. In Cittaslow's philosophy, slowness is important to the speed of the globe, but when we observe Cittaslow cities in Turkey, they are working to ensure rapidly economic development with Cittaslow. In the study, it is required to examine both today and past of the district to follow the globalization steps. Therefore, interview and partially oral history methods are needed. In addition, literature about Cittaslow is scanned. Basic discussion of this research is important due to the following reasons: Local governments in cooperation with global powers use some sort of strategies such as being a member of Cittaslow union to develop the local. In this process, how other strategies are developed by the local governments will be revealed. What kinds of results are involved in articulation of local to the global network will be discussed. It will be questioned what kind of a change is experienced by the slow towns, which have local characteristics and try to meet the criteria necessary to be declared as Cittaslow, after being accepted to Cittaslow.