Cittaslow markasına sahip şehirlerde yerel halkın turizme yaklaşımı üzerine bir analiz: Seferihisar örneği
An analysis on local people's approach to tourism in cities having Cittaslow brand: Seferihisar example
  1. Tez No: 317066
  2. Yazar: FERİYAL FARHADİ ANDARABİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE TUNÇ HASSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Seferihisar halkı, turizmin etkileri, Cittaslow, people of Seferihisar, impacts of tourism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, Cittaslow markasına sahip şehirlerde yerel halkın turizme yaklaşımını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada, tarama modeli ile mevcut durumun oraya çıkarılmasına çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu geliştirilmiştir. Anketin geçerliği ve güvenilirliği sınandıktan sonra Seferihisar ilçesinde Nisan ? Mayıs 2012 tarihleri arasında, 446 kişilik örneklem üzerinde uygulanmıştır. Seferihisar'ın araştırma alanı seçilmesinin nedeni, Türkiye'nin ilk Cittaslow üyesi olmasıdır.Anket uygulamalı bu araştırmanın birinci bölümünde, katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin 6 soru ve yöredeki turizm faaliyetine yönelik görüşlerini belirleyen iki soru yer almıştır. Anketin ikinci bölümünde katılımcıların Cittaslow markasına ilişkin ?memnuniyet düzeyi?, ?turist sayısının artışındaki etkisi? ?yerel halkın yaşam kalitesine yönelik etki düzeyi? ve ?yörenin kalkınmasındaki etki düzeyini? ölçen 4 kapalı uçlu ifade, üçüncü bölümde Cittaslow markasına sahip şehirlerde yerel halkın turizmin etkilerine ilişkin yaklaşım düzeyini ölçen 30 kapalı uçlu ifadeye yer verilmiştir.Anket sonuçları; bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistiksel programında analiz edilmiştir. Ölçeklere ilişkin geçerlik ve güvenirliği test etmek için faktör analizi gerçekleştirilmiştir ve ölçeğin alt boyutları ile deneklerin özellikleri arasında ilişkilerin belirlenmesinde Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testlerinden faydalanılarak hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucunda ölçekten alınan toplam ortalama puan, Cittaslow'da yaşayan yerel halkın turizmin etkilerine ilişkin bireysel özelliklerine göre bazı farklılıklar göstermiştir ancak turizme yaklaşımları genellikle yüksek düzeyde olumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to reveal local people?s approach to tourism in the cities having Cittaslow brand. In this study, it is tried to reveal the current status by means of scan model. As a data collection mean, a survey form is developed. After validity and reliability of the survey proved, it is applied to 446 ? person sample group in Seferihisar district, between April ? May 2012. The reason why Seferihisar is preferred as research site is to be the first Cittaslow member from Turkey.In the first section of this survey ? applied study, 6 questions regarding demographic characteristics of the attendants and 2 questions determining their opinions on tourism activities in the region took place. In the second section of this survey, 4 close-ended expressions took place which measure attendants? ?satisfaction levels? about Cittaslow brand, ?its impact on increase in the number of tourists?, ?its impact level on local people?s life quality? and ?its impact level on local development? and in the third section 30 close-ended expressions which measure local people?s approach levels to the impacts of tourism in the cities having Cittaslow brand.Results of the survey are analyzed by SPSS 15.0 statistical software in computer media. To test validity and reliability of the scales, factor analysis is performed and through sub-dimensions of the scale, hypotheses are tested by benefiting from Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test in determination of the relation between subjects.Total average score obtained from the scale as a result of the study showed some differences according to individual characteristics of the local people living in Cittaslow regarding impacts of tourism, but their approaches to tourism have been found significantly positive.