Gümüşhane-Torul Barajı yağış havzasından taşınan toprak miktarının WEPP ortamında belirlenmesi ve çözümleri üzerine araştırmalar
Investigations of determine sediment transport amount by use WEPP from Gümüşhane-Torul Dam Area and about solutions
- Tez No: 512860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Havza Amenajmanı, CBS, WEPP, Erozyon, Sediment Verimi, Model Havza, Ekonomik Analiz, Watershed Management, GIS, WEPP, Erosion, Sediment Yield, Afforest
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 340
Özet
Gümüşhane-Torul Barajı Yağış Havzasından Taşınan Toprak Miktarının WEPP Ortamında Belirlenmesi ve Çözümleri üzerine AraştırmalarTezin amacı; Gümüşhane-Torul Barajı yağış havzasında anakaya, arazi kullanımı, eğim ve bakı etmenleri dikkate alınarak oluşturulan eş havzalar arasından seçilen model havzalarda toprakların fiziksel özelliklerini, havzaların hidrolojik ve fizyografik özelliklerinin belirlenerek CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ve WEPP (Water Erosion Prediction Project) ortamında değerlendirilmek suretiyle model havzalardaki sediment verimlerinin ortaya konulması, elde edilen verilerin tüm baraj havzasına uyarlanarak baraj üzerindeki etkisinin ortaya konulması ve sediment taşınımını önleyici tedbirlerin belirlenmesidir.Havzadaki 5 model havza için WEPP ve CBS teknolojisi kullanılarak tahmini kaybolan toprak miktarları belirlenmiştir. Baraj havzasında yılda ortalama 42.16 ton/ha toprak kaybının gerçekleştiği ve tüm havzadan yıllık toplam 1842716.11 ton kaybolan toprak miktarı belirlenmiştir. Belirlenen kaybolan toprak miktarının barajda 17 yıllık bir üretim kaybı olacağı tahmin edilmektedir.5 model havzada sediment taşınımını önleyici tedbirler ve maliyetleri ortaya konulmuştur. Maliyetleri yine eş havza gruplarına uygulanarak tüm baraj alanının tahmini maliyetleri belirlenmiştir. Model havzalardan elde edilen sonuçların baraj havzasına uyarlanması ile tüm baraj alanı için yapılacak çalışmanın fayda/masraf oranının 5.28 bulunarak sınır değer olan 1'den yüksek çıktığı ve projenin yapılabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigations of Determine Sediment Transport Amount by Use WEPP from Gümüşhane-Torul Dam Area and About SolutionsIn this thesis, the physical properties of soils, the hydrology and physiographic characteristics of selected model watersheds among the match watersheds were investigated taking into consideration of parent material, land use, slope and aspect. Form these findings, sediment yield was evaluated and model watershed was planned via GIS and WEPP. The effects of all parameters on dam area and also the preventive cautions for sediment transportation were determined.The approximately soil loss for 5 model watersheds were determined. The amount of approximately soil loss and total soil loss in dam area were calculated as 42.16 ton/year and 1842716.11 ton/year respectively. These values showed that soil loses would cause to loss a production to be gained in 17 years. Additionally, the preventive cautions for sediment transportation and planning costs in model watersheds were determined. It was determined that use/expense proportion of project to be done was 5.28 for total dam area regarding the results from the model watershed. Because this value was higher than ?1?, this project was found to be acceptable.