Akademik personelin rekreasyonel faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörlerin belirlenmesi (Batman Üniversitesi örneği)
The determination of the obstacle factors of academicians' participation in recreational activities (The Batman University sample)
  1. Tez No: 512859
  2. Yazar: YALÇIN DALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik personel, Boş Zaman, Rekreasyon, Üniversite, Academic Staff, Leisure Time, Recreation, University
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı; Batman Üniversitesinde görev yapan akademik personelin rekreasyonel faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörlerin incelenmesidir. Araştırmaya batman üniversitesi batı raman kampüsünde görev yapan 200 akademisyen katılmıştır. Bu araştırmada önce mevcut literatür taraması yapılmış ve konuyla ilgili bilgiler verilmiştir. Araştırmada akademisyenlerin rekreasyonel faaliyetlere katılımlarını engelleyen faktörlerin tespitinde“boş zaman engelleri ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmasında SPSS 22 IBM istatistik paket program kullanılmıştır. Veriler ortalama ve standart sapma olarak özetlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; akademisyenlerin rekreasyonel faaliyetlere katılımını engelleyen faktörlerin anketteki demografik bilgilerle, alt boyu toplam puanları arasında değişkenlere göre çeşitli farklılıklar ortaya çıktığı saptanmıştır. Sonuç olarak üniversitede görev yapan akademisyenlerin rekreasyonel faaliyetlere katılımını etkileyen faktörlerde, ölçekte yer alan alt boyutların birbirinden bağımsız olarak, az ya da çok etkili olduğunu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; is to examine the factors which hinder the participating in recreational activities of Batman University academic staff.200 academicians who work in Batı Raman Campus participated in the research. In this research firstly present literature scanning was made and informations about the subject was given.In the research ''leisure time hinderance scale'' used to determine the factors which hinder the academicians participating in recreational activities.SPSS 22 IBM statics packaged software used for evaluating and calculating the acquired data.Data are summarized as average and standart deviation.As a result of anlysis;it is(variable differences) detected that the demographic informations in the survey which is related to factors that hinder the academicians participating in recreational activities and towards total points of sub-dimension.Consequently,it has been thought that the factors which hinder the academicians who work in the university participating in recreational activities;the sub-dimensions which is independently in the scale is more or less effective.