Sosyal pazarlama kampanyalarında kamu spotu kullanımının incelenmesi: Sigarayı bırak-hayatı bırakma kampanyası
The analysis of using public service announcement in social marketing campaigns: Quit smoking – do not waste your life campaign
  1. Tez No: 513008
  2. Yazar: VUSALA NURIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Spotu, Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma, Sosyal Pazarlama, Public Service Announcements, Quit Smoking - Do Not Waste Your Life, Social Marketing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal pazarlama; toplumsal bir amaç, düşünce ya da eylemlerin kabul edilebilir hale gelmesi için yapılan pazarlama çalışmalarıdır. Kamu spotları, kamu kurum ve kuruluşları ya da sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan ya da hazırlatılan, yayınlanmasında kamu yararı olduğuna karar verilen bilgilendirici, eğitici nitelikteki film ve sesler ile alt bantlar olarak tanımlanmaktadır. Bunlar, sosyal pazarlama çalışmaları çerçevesinde en etkili unsurlardan biridir. Bu çalışmanın temel konusunu da sosyal pazarlama ve kamu spotları oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, sosyal pazarlama kampanyalarında kamu spotu kullanımını Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma kampanyası çerçevesinde araştırmaktır. Bu kapsamda öncelikle sosyal pazarlama ve kamu spotuna ilişkin kavramsal ve kuramsal açıklamalara yer verilmiş; ardından Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma kamu spotlarının göstergebilimsel çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social marketing is a marketing effort which is done to make social purposes, ideas or actions acceptable. Public service announcements are defined as videos, audios and sub-bands which have educational and informative qualities that are decided to have public benefit in their publishing and prepared or ordered by public institutions and organizations or non-governmental organizations. These are amongst the most effective elements in the context of social marketing studies. Social marketing and public service announcements form the main subject of this study. The aim of the study is to research the use of public service announcement in social marketing campaigns within the framework of“Quit Smoking, Do Not Waste Your Life”public service announcements. In this context, conceptual and theoretical descriptions about social marketing and public service announcements are given first. Then semiotic analysis of“Quit Smoking, Do Not Waste Your Life”public service announcements are conducted.