I. Süleyman Şah Dönemi Türkiye Selçuklu Devleti tarihi
History of the Turkey Seljuk State in the Period of Süleyman Shah I
- Tez No: 513012
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHAMEDDİN BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ḳutalmis̲h̲, Suleymān S̲h̲āh, The Turkey Seljuk State, Nicaea, Antioch, Aleppo, Kurzâhil Battle, Aynu Seylem Battle, The Tomb of Suleymān S̲h̲āh
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu araştırma Süleyman Şah'ın, Anadolu'da ilk Müslüman-Türk devleti olan Türkiye Selçuklu Devletini kurmasına değin gerçekleştirdiği siyasî faaliyetleri, Bizans İmparatorluğu ile olan münasebetlerini ve Büyük Selçuklu Devleti'yle giriştiği mücadele üzerinedir. Araştırmanın ana hatlarını; Süleyman Şah'ın Anadolu'ya gelişi, Türkiye Selçuklu Devleti'nin kuruluş süreci ve devletin ilk başkenti gibi ihtilâflı meselelerin izahı oluşturmaktadır. Bu doğrultuda mezkûr meseleler, dönemin İslâm, Bizans, Ermeni ve Süryanî kaynaklarındaki mevcut bilgilerle önce kendi içlerinde ardından da modern dönem tarihçilerin eserleri ile karşılaştırma yapılarak te'lif edilmeye çalışıldı. Kutalmış, Süleyman Şah, Türkiye Selçuklu Devleti, İznik, Antakya, Haleb, Kurzâhil Savaşı, Aynü Seylem Savaşı, Süleyman Şah Türbesi
Özet (Çeviri)
This study involves Suleymān S̲h̲āh's political activities until establishing Turkey Seljuk State, the first Turcic-Muslim state in Anatolia; his relationship with the Byzantine Empire and his struggle with the Great Seljuks State. The baseline of this study is to explain Suleymān S̲h̲āh's arrival in Anatolia, the establishment process of the Turkey Seljuk State, and the first capital of the state. Thus, abovementioned questions were tried to be explained through the information taken from contemporary Muslim, Byzantine, Armenian and Syriac sources. Then, this information was compared with secondary sources.