İzole sıçan mesane detrusor kasında pantoprazolün olası etkisinin ve etki mekanizmalarının araştırılması
Investigation of possible effect and mechanism of action of pantoprazole in isolated rat bladder detrusor muscle
  1. Tez No: 513077
  2. Yazar: CANSU AKINÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SIRRI BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Detrusor kası, Kalsiyum kanalı, Mesane, Pantoprazol, Sıçan Cansu AKINÖZEL, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Temmuz-2018, Bladder, Calcium channel, Detrusor muscle, Pantoprazole, Rat Cansu AKINÖZEL, Master Thesis Ondokuz Mayıs University – Samsun, July-2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET İZOLE SIÇAN MESANE DETRUSOR KASINDA PANTOPRAZOLÜN OLASI ETKİSİNİN VE ETKİ MEKANİZMALARININ ARAŞTIRILMASI Amaç: Pantoprazol gastroözofagal reflü, peptik ülser ve dispepsi tedavisinde kullanılan bir proton pompası inhibitörüdür. Yapılan in vitro çalışmalarda pantoprazol ve diğer proton pompası inhibitörlerinin çeşitli düz kas dokularında gevşeme meydana getirdiği gösterilmiştir. Fakat literatürde pantoprazolün mesane düz kası üzerindeki olası etkisi ve etki mekanizmasıyla ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı izole sıçan mesane düz kasında asetilkolin, potasyum klorür ve elektriksel alan stimülasyonu ile indüklenen kasılma yanıtları üzerinde pantoprazolün etkisinin ve olası etki mekanizmasının araştırılmasıdır. Materyal ve metot: Pantoprazol (10-4, 5x10-4, 10-3 M) varlığında asetilkolin (10-6-10-3 M), potasyum klorür (80 mM) ve elektriksel alan stimülasyonu (2-64 Hz) ile indüklenen kasılma yanıtları ölçüldü. Pantoprazolün etki mekanizmasını araştırmak için L-tipi kalsiyum kanal blokörü diltiazem (10-4 M) ve nitrik oksit sentaz inhibitörü L-NAME (5x10-4 M) kullanıldı. İstatistiksel analiz için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey-Kramer post-hoc test kullanıldı. Bulgular: Pantoprazol (5x10-4, 10-3 M) asetilkolin, potasyum klorür ve elektriksel alan stimülasyonu ile indüklenen maksimum kasılma yanıtlarını anlamlı olarak inhibe etti. Pantoprazol (5x10-4 M) diltiazemle kombine uygulandığında asetilkolin ve potasyum klorür yanıtlarında tek başına diltiazem uygulanan gruba göre anlamlı bir değişiklik meydana getirmedi; ancak elektriksel alan stimülasyonu ile indüklenen yanıtları anlamlı olarak azalttı. Pantoprazol (5x10-4 M) L-NAME ile kombine uygulandığında tek başına pantoprazol uygulanan gruba göre potasyum klorür ile indüklenen yanıtlarda anlamlı bir değişiklik meydana getirmedi. Sonuç: Bu sonuçlar pantoprazolün izole sıçan detrusor kasındaki kasılmaları inhibe etmesinin kalsiyum kanallarının blokajı aracılığıyla olduğunu, ayrıca pantoprazolün bu etkisinin nitrik oksitten bağımsız olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTIGATION OF POSSIBLE EFFECT AND MECHANISM OF ACTION OF PANTOPRAZOLE IN ISOLATED RAT BLADDER DETRUSOR MUSCLE Aim: Pantoprazole is a proton pump inhibitor used in the treatment of gastroesophageal reflux, peptic ulcer and dyspepsia. In vitro studies have shown that pantoprazole and other proton pump inhibitors cause relaxation in the smooth muscles of various tissues. However, in the literature, there is no study related possible effects and mechanism of action of pantoprazole on the bladder smooth muscle. The aim of this study is to investigate the effect of pantoprazole on the contraction responses induced by acetylcholine, potassium chloride and electrical field stimulation in the isolated rat bladder smooth muscle and the possible mechanism of action. Material and Method: The contractile responses induced by acetylcholine (10-6-10-3 M), potassium chloride (80 mM), electrical field stimulation (2-64 Hz) were measured in the presence of pantoprazole (10-4, 5x10-4, 10-3 M). L-type calcium channel blocker diltiazem (10-4 M) and nitric oxide synthase inhibitor L-NAME (5x10-4 M) were used to investigate the mechanism of action of pantoprazole. For statistical analyse one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey-Kramer post-hoc test were used. Results: Pantoprazole (5x10-4, 10-3 M) inhibited the maximum contractile responses induced by acetylcholine, potassium chloride and electrical field stimulation significantly. The administration of pantoprazole (5x10-4 M) in combination with diltiazem didn't change the response induced by acetylcholine and potasium chloride compared to diltiazem alone; but decreased responses induced by electrical field stimulation significantly. The administration of pantoprazole (5x10-4 M) in combination with L-NAME didn't change the response induced by potassium chloride compared to pantoprazole alone. Conclusion: The results indicate that pantoprazole inhibits rat detrusor muscle contraction through the blockade of calcium channels and also effect of pantoprazole is completely independent from nitric oxide.