Exploring the potentials of virtual reality technology for user evaluation of a shunter locomotive driver cabin
Manevra lokomotifi sürücü kabininin kullanıcı değerlendirmesinde sanal gerçeklik teknolojisi kullanım potansiyellerinin incelenmesi
- Tez No: 513076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN TÖRE YARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Kullanıcı Değerlendirmesi, Araç Tasarımı, Manevra Lokomotifi Sürücü Kabini, Virtual Reality, User Evaluation, Vehicle Design, Shunter Locomotive Driver Cabin
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bir tasarımın değerlendirmeye alınması için fiziksel prototip, simülasyon, bilgisayar analizi ve sanal model gibi belli araçlarla kullanıcıya aktarılması gerekmektedir. Fakat, manevra lokomotifi gibi büyük ölçekli bir taşıt söz konusu olduğunda, fiziksel prototip ve simülasyon gibi fiziksel sunum araçlarının kullanılmasında çeşitli dezavantajlar ortaya çıkmaktadır. Başlıca sorun, bu boyuttaki ürünlerin fiziksel prototipinin veya simülasyon kurulumunun masraflı ve zaman alıcı olmasıdır. Diğer bir yandan, bilgisayar analizlerinde sanal kullanıcı modeli ile objektif değerlendirmeler yapılabilir; ancak bu yolla sübjektif veri toplanması mümkün değildir. Bu tez, bahsedilen sorunlara çözüm önerisi olarak, sanal gerçeklik (VR) teknolojisinin alternatif bir kullanıcı değerlendirme aracı olarak potansiyellerini bir manevra lokomotifi sürücü kabini üzerinde deneyerek incelemeyi amaçlamaktadır. Bunun yapılabilmesi için çalışmada uygulanan adımlar sırayla şu şekildedir: (1) Manevra lokomotiflerine ve var olan taşıt kullanıcı değerlendirme yöntemleri ve araçlarına ilişkin literatür taraması yapılmıştır. (2) Profesyonel makinistlerle röportajlar yapılarak bir manevra lokomotifinin değerlendirilebilmesi için gerekli ölçütler saptanmıştır. (3) Üzerinde değerlendirme yapılmak üzere bir manevra lokomotifi sürücü kabini tasarlanmış ve tasarıma ilişkin VR ortamı hazırlanmıştır. (4) Bu tasarım, önceden saptanan ölçütlere göre yine profesyonel makinistlerce VR aracılığı ile değerlendirilmeye alınmıştır. Çalışmanın sonucunda VR'ın bir kullanıcı değerlendirme aracı olarak kullanılmasının avantaj ve dezavantajları ortaya çıkmıştır. VR uygulamasının, kullanıcıyı 360 derece içine alarak sarmalayan gerçekçi bir deneyim olmasının getirdiği avantajlarının yanı sıra; kimi kullanıcıda değerlendirme sırasında yüze takılı durduğu sırada rahatsızlığa neden olması, sağladığı deneyimin gerçekçiliğinin kısıtlı olması ve bu sebeple bazı değerlendirmeleri yanlış yönlendirme tehlikesi taşıması gibi dezavantajlarının olduğu da görülmüştür. Bu çalışmanın bulguları, VR teknolojisinin taşıt tasarımı kullanıcı değerlendirme çalışmalarında nasıl kullanılabileceğine dair rehberlik edebilecektir.
Özet (Çeviri)
User evaluation is an important phase of vehicle design process. To evaluate a design, it needs to be presented to the user by using certain mediums such as physical prototypes, simulations, software analyses, or virtual prototypes. However, physical representation mediums, such as physical prototypes and simulations, have several disadvantages for user evaluation of large scale products like shunter locomotives. Primary disadvantage is that for such large products, physical prototypes and simulation setups require too much money and time. On the other hand, software analyses are suitable for gathering objective data through virtual user models, but not appropriate for obtaining subjective evaluations. As a solution, this thesis aims to explore the potentials of virtual reality (VR) technology as an alternative user evaluation medium by employing it in the design process of a shunter locomotive's driver cabin. To do this, in this study, (1) literature review is conducted on shunter locomotives, and existing vehicle user evaluation methods and mediums for vehicle design, (2) interviews with professional locomotive operators are carried out to investigate user evaluation criteria for shunter locomotives, (3) a locomotive driver cabin is designed together with the preparation of its VR environment, and (4) through interviews with professional locomotive operators, evaluations of this cabin are performed based on previously identified user evaluation criteria by using the prepared VR environment. As a result of the study, advantages and disadvantages of using VR technology as an evaluation medium are identified. In user evaluations, VR have advantages in providing a realistic immersive experience, whereas for some users, it has disadvantages in terms of discomfort it creates during evaluation and its limitedness in providing realistic experience, thereby misleading some evaluations. Outcomes of the study can provide guidance on how VR technology can be used in user evaluations of vehicle design.