İzole oligohidroamniyoz tanısıyla takip ve tedavisi yapılan olguların perinatal sonuçlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of the perinatal outcomes of follow-up and treated patients with isolated oligohydramnios
- Tez No: 513092
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN KIRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İzole oligohidroamniyoz, perinatal sonuçlar, doğum şekli, Isolated oligohydramnios, perinatal results, delivery method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmada, izole oligohidramniyozun perinatal sonuçlar açısından risk faktörü olup olmadığını, hasta yönetimini nasıl etkilediğini ve olumsuz sonuçlarla birlikte olup olmadığını retrospektif olarak araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2014-2017 tarihleri arasında SBÜ Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 37 ile 42 gebelik haftasının üzerindeki düşük risk grubunda tekil, oligohidroamniyozlu 600 hasta çalışma grubuna alındı. Benzer gebelik haftasına sahip, düşük riskli, tekil, normal amniyon sıvı indeksi olan 600 gebe kontrol grubunu oluşturdu. Tüm gebelerin yaş, gravida ve parite sayıları, multipar ise önceki doğum öyküsü, gebelik haftası, mevcut gebeliğindeki doğum indüksiyon durumu, fetüsün prezentasyonu, plasenta yerleşimi, doğum şekli, sezaryen olan gebelerin endikasyonu, fetal ağırlık, bebeğin cinsiyeti, Apgar skoru, doğum sonrası bebeklerin solunum desteği uygulaması, doğumda mekonyumlu amniyotik sıvı, yenidoğan yoğun bakım ünitesi ihtiyacı, kalış süresi ve yatış endikasyonları ile fetal ölüm varlığı kayıt altına alındı. Verilerin istatistiksel analizi için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda izole oligohidramniyoz grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gravida/ parite sayısı, gebelik haftasına göre dağılımı istatistiksel olarak anlamlı düşük, indüksiyon durumu ve primer sezaryen oranları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sezaryen endikasyonlarının dağılımına bakıldığında geçirilmiş sezaryen nedeniyle sezaryen yapılma oranı hasta grubunda anlamlı düşük bulunurken fetal distres nedeniyle sezaryen yapılma oranı hasta grubunda anlamlı yüksek bulunmuştur. Perinatal sonuçlardan fetal ağırlık, Apgar skoru, büyük doğum ağırlığına sahip bebeklerin doğum oranı ve yenidoğan solunum desteği uygulaması oranı anlamlı düşük bulunmuştur. Yenidoğan bakım ünitesine yatış oranı, düşük doğum ağırlıklı bebek doğum oranı, mekonyumlu boyalı amniyotik sıvı görülme oranı ve diğer perinatal sonuçlar açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Tartışma: Oligohidroamniyoz maternal ve perinatal sonuçları etkileyen bir durumdur. Çalışmamızda izole oligohidramniyoz grubunda anlamlı düzeyde daha sık gözlenen yüksek primer sezaryen oranı, düşük fetal ağırlığı, ileri dönemdeki neonatal duruma etkisi olduğu bilinen Apgar skorunun düşüklüğü gibi durumlar dikkate alındığında, oligohidroamniyoz saptanan hastaların perinatal sonuçların iyileştirilmesi açısından daha sıkı takibi ve dikkatli yönetimi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to investigate retrospectively if isolated oligohydramnios is a risk factor for perinatal outcome and how it affects the patient management. Materials and Methods: Six hundred patients who have admitted to UHS Ümraniye Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecoloy Outpatient Clinic between 2014 and 2017, who were ≥37 - 42 gestational weeks with low risk singleton and diagnosed to oligohydramnios were included in the study. Six hundred women having similar gestational weeks, low risk singleton and normal amniotic fluid index were included to the control group. Age, gravida and parity numbers, previous birth history if multipara, gestational week, labor induction situation in the current pregnancy, fetüs presentation, plasenta settlement, delivery method, indication of the pregnant having cesarean section, fetal weight, gender of the baby, Apgar score, postpartum respiration support, amniotic fluid with meconium in birth, neonatal intensive care unit, length of stay and indications and and fetal death existence were recorded. IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Turkey) program was used for statistical analysis. Results: It was found that gravida/ parity number and gestational week were lower and labor induction and primary cesarean rate were higher in isolated oligohydramnios group compared to control group. The rate of cesarean section due to previous cesarean section was found to be significantly lower in the patient group whereas the rate of cesarean section due to fetal distress was found significantly higher in the patient group. Fetal weight, Apgar score, birth rate of the LGA infants and neonatal respiration support rate were found to be significantly lower in patient group. There was no significant difference in the rate of stay in neonatal intensive care unit, birth rate of SGA babies, rate of meconium-stained amniotic fluid and other perinatal results. Conclusion: Oligohydramnios is a situation affecting maternal and perinatal results. In our study the parameters affecting future neonatal situation including low fetal weigth, low Apgar score were more frequent in isolated oligohydramnios group. Taking all these factors into consideration, more intense follow-up and close management are needed in patients diagnosed with isolated oligohydramnios in order to improve the perinatal results.