Sağlıklı ve beyin felçli çocuk ve ergenlerde kraniyofasiyal antropometrik ölçümlerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparison of craniofacial anthropometric measurements in healthy and cerebral palsy children and adolescents
  1. Tez No: 513091
  2. Yazar: ZEYNEP AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anthropometry, Children and adolescents with cerebral palsy, Craniofacial measurement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET SAĞLIKLI VE BEYİN FELÇLİ ÇOCUK VE ERGENLERDE KRANİYOFASİYAL ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ Amaç: Çalışmada 2-18 yaş arası sağlıklı çocuk ve ergenler ile beyin felçli çocuk ve ergenlerin kraniyofasiyal antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlandı. Materyal ve metot: Yaşları 2-18 arasında olan 35 beyin felçli çocuk ve ergen ile 30 sağlıklı çocuk ve ergende kraniyofasiyal antropometrik ölçüm yapıldı. Ölçüm verileri kaynaklarda belirtilen antropometrik noktalar kullanılarak Frankfurt Horizontal Planında ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya katılan beyin felçli erkek çocuklarda baş çevresi, baş genişliği ve baş uzunluğu ölçümleri sırasıyla 472,77±20,09 mm, 137,22±10,08 mm, 158,02±7,36 mm; aynı ölçümler kontrol grubunda 514,88±17,30 mm, 146,55±7,73 mm, 164,06±7,56 mm idi. Beyin felçli kız çocuklarda sırasıyla 461,72±30,45 mm, 129,36±11,48 mm, 150,63±12,82 mm; kontrol grubunda ise 506,42±12,20 mm, 142,28±5,12, 161,71±6,49 mm olarak bulundu. Çalışmaya alınan tüm beyin felçli çocuk ve ergenlerin ortalama baş çevresi 483,65 ± 33,68 mm; baş genişliği 137,45 ± 11,19 mm; baş uzunluğu 158,65 ± 14,56 mm; sağlıklı çocuk ve ergenlerin ise ortalama baş çevresi 530,86 ± 27,84; baş genişliği 148,43 ± 7,41 mm; baş uzunluğu 172,83 ± 14,01 mm olarak ölçüldü.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF CRANIOFACIAL ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS IN HEALTHY AND CEREBRAL PALSY CHILDREN AND ADOLESCENTS Aim: The aim of this study to compare craniofacial anthropometric measurements in healthy and cerebral palsy children and adolescents. Material and Method: Anthropometric measurements were taken from 65 participants (35 cerebral palsy and 30 healthy) between 2-18 years old. Measurements were done depending on the reference points described in the literature while the head was in Frankfurt Plane. Results: The average values of cerebral palsy group were head circumference 472.77±20.09 mm; head width 137.22±10.08 mm; head length 158.02±7.36 mm for boys. Control group values were 514.88±17.30 mm, 146.55±7.73 mm and 164.06±7.56 mm for boys, respectively. This parameters were 461.72±30.45 mm, 129.36±11.48 mm, 150.63±12.82 mm for girls with cerebral palsy. Control group values were 506.42±12.20 mm, 142.28±5.12 and 161.71±6.49 mm for girls. The means of all children were head circumference 483.65±33.68 mm; head width 137.45±11.19 mm; head length 158.65±14.56 mm for cerebral palsy group; 530.86±27.84 mm, 148.43±7.41 mm and 172.83±14.01 mm for control group, respectively. The mean values of measurements were usually lower in children and adolescents with cerebral palsy than control group. Conclusion: In conclusion, that the obtained average values will be crucial for monitoring growth and development of children and adolescents.