The role of knowledge management on improving organizational performance a study of a sample of faculty members at the university of human development in Sulaimaniyah city-Iraq
Kurumsal performansın iyileştirilmesinde bilgi yönetiminin rolü Süleymaniye'deki (Irak) İnsani Gelişim Üniversitesi'nin öğretim üyeleri ile örnek bir çalışma
- Tez No: 513213
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Kurumsal Performans ve Akademik Kuruluşlar, Knowledge Management, Organizational Performance, and Academic Institutions
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu Çalışma, Süleymaniye'deki insani Gelişim Üniversitesinin dört fakültesindeki kurumsal performansın iyileştirilmesinde bilgi yönetiminin rolünü ele almıştır. Bilgi yönetimi, kurumsal performansın iyileştirilmesi için kritik bir araç olarak bilinirken, performanstaki bilgi yönetiminin rolünün değerlendirilmesi, kuruluşların kurumsal performanslarını iyileştirmeğe yönelimini sağladığından giderek önem kazanmaktadır. Bununla birlikte bu çalışma, bilgi yönetimi kavramının rolünün ve kurumsal performansın iyileştirilmesine yönelik boyutlarının uygulanmasında rol oynayan faktörleri ortaya koymaktadır. Ayrıca, kurum veya kuruluşların, bilgi yönetimi yeteneklerini ölçmelerine ve bilgi yönetimindeki muhtemel boşlukları belirlemelerine ve kurumsal performansı geliştirmenin muhtemel yollarını teklif etmelerine yardımcı olan bir değerleme aracı da sağlar. Sonuçlar, bilgi yönetiminin tüm boyutlarının önemli bir etkiye ve kurumsal performans ile pozitif bir ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Yani o demektirki, seçilen üniversite fakültelerinin bilgi yönetimi ile kurumsal performansı arasında mükemmel bir korelasyon vardır.
Özet (Çeviri)
This study examined the role of knowledge management in improving the organizational performance in all four faculties of the University of Human Development in Sulaimaniyah. Knowledge management is known as a critical means for improving organizational performance while the assessment of knowledge management role in performance has become increasingly significant since it provides the orientation for directing the institutions to improve their organizational performance. However, this study provides a considerate of factors that involved in implementing the role of knowledge management concept and its dimensions to improve organizational performance. Besides, it provides a valuation instrument that benefits institutions or organizations to measure their knowledge management abilities and classify the possible existing gaps in their knowledge management and suggest the possible ways to improve organizational performance. The results indicated that all dimensions of knowledge management have a significant impact and a positive relationship with organizational performance. So, it means that there is an excellent correlation between knowledge management and organizational performance of the selected university faculties.