Müstakim Mustafa Niyazi'nin Sohbetü'l-Gaye isimli eserinin incelenmesi (Transkripsiyonlu metin-inceleme)
A study of Sohbetü'l-Gaye by Müstakim Mustafa Niyazi (Transcriptional text-review)
  1. Tez No: 513214
  2. Yazar: TUĞBA GÜNERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müstakim Mustafa Niyâzi, tasavvuf, 18.yüzyıl, Nakşibendî, şeyh, âyet, Müstakim Mustafa Niyâzi, Sufi, 18th century, Naqshbandi, sheikh, verse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışmada, 18.yüzyılda yaşamış olan ancak kaynaklarda hayatı hakkında çok fazla bilginin bulunmadığı Nakşibendî şeyhlerinden Müstakim Mustafa Niyâzi'nin H.1164/1750-1751 yılında kaleme almış olduğu Sohbetü'l-Gâye adlı eseri incelenmiştir. Tasavvufi mahiyetteki bu eserin anlaşılması, Tasavvuf Edebiyatına ışık tutması ve kaynak teşkil etmesi açısından önem arz etmektedir. Bu tezde öncelikle 18.yüzyıl hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra Mustafa Niyâzi'nin hayatı ve eserleri üzerinde durulmuş ve devamında Sohbetü'l-Gâye isimli eseri içerik bakımından incelenmiştir. Eserde geçen Tasavvufi Terim ve Unsurlar belirlenerek her birinin ayrıntılı izahı yapılıp eserde geçen âyet, hadis ve dualar tespit edildikten sonra metnin transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktarımı gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sohbetü'l-Gaye, which was written in H.1165/1750-1751 by one of the Naqshbandi sheikhs Müstakim Mustafa Niyazi who lived in 18th century and there isn't much information about, has been reviewed in this study. The understanding of this work in the mystical nature is of importance in terms of shedding light on sufi Literature and forming a resource. In this thesis, after a brief information about the 18th century, the life and works of Mustafa Niyâzi have been emphasized and Sohbetü'l Gaye has been examined in terms of the content. The sufi terms and elements in the work“Sohbetü'l-Gaye”has been determined and detailed explanations of each one were made and after that verses, hadith and prayers mentioned in the work also has been determined, the text was transcribed to the Latin alphabet.