Psikoz tanısı alan erkek hastaların eşlerinin; Depresyon , umutsuzluk düzeyi ve çocukları ile olan ilişkisinin incelenmesi
Wives of male individuals who diagnosed as psychosis; Relationship between depressi̇on, level of self-despair and relationships between thei̇r children
- Tez No: 513227
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikoz Erkek Hasta Eşleri, Depresyon, Umutsuzluk, Anne-Çocuk İlişkisi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özet: Bu tez çalışmasında, psikoz tanısı almış erkek hasta eşlerinin, depresyon düzeyi, umutsuzluk düzeyi ve anne çocuk ilişkisinin; hasta olmayan erkek eşlerinin depresyon, umutsuzluk düzeyi ve anne-çocuk ilişkileri ile karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmada, psikoz tanısı alan erkek hasta eşlerinin; depresyon, umutsuzluk ve çocukları ile olan ilişki düzeyleri belirlenmiş ve psikoz tanısı almayan erkeklerin eşlerinin verileri ile karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde, eşi psikoz olan kadınlar grubu ve eşi psikoz olmayan kadınlar grubu (kontrol grubu) olarak belirlenen iki grup karşılaştırılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistik metotları (Sıklık, Yüzde) kullanılmıştır. Ölçek güvenirliliği için Cronbach-Alfa katsayısı incelenmiştir. Çözümlemelerde iki değişkenin karşılaştırılmasında veri testi normal dağıldığı varsayımı karşılandığı duruma göre iki grup karşılaştırmalarında parametrik testlerden bağımsız t testi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında değişkenler arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi metoduyla test edilmiştir. Sağlanan bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık seviyesinde kıymetlendirilmiştir. Çalışmada, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Psikiyatri Servisi'nde tedavi gören 50 erkek hastanın eşleri ile eşi psikoz olan kadınlar grubu oluşturulmuştur. Psikoz tanısı almayan erkeklerin eşleri ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Verileri toplamak için 2 ayrı gruba Umutsuzluk Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Aile İlişki Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 100 kadın katılımcının(50 psikoz hastası eşi, 50 hasta olmayanların eşi) yaş aralığı; 20 ile 45 yaş arası, çocuğu olan evli kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan örneklemler iki gruptan oluşmaktadır. Çalışmaya katılanların sonuçları incelendiğinde, örneklem grubunun Beck Umutsuzluk Ölçeğinin motivasyon, umut alt boyutlarında ve toplam skorlarında, anne-çocuk ilişki ölçeği sıcaklık alt boyutunda ve Beck Depresyon Ölçeği toplam skorunda eşi psikoz olan kadınlar grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Psikoz tanısı alan erkeklerin eşlerinin, psikoz tanısı almayan erkeklerin eşlerine göre depresyon düzeyinin ve umutsuzluk düzeyinin bazı alt boyutlarının daha yüksek ve anne-çocuk ilişki düzeyinin ise bazı alt boyutlarının daha düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is comparing wives of male individuals who diagnosed as psychosis and their healthy control; relationship between Depression, Level of self-despair and relationships between their children. Sociodemographic informations of participants compared as two groups (experimental-control). Definitive statistical methods (percentage, frecuency) are used in order to evaluate. Cronbach-Alfa coefficient was analyzed for reliability of statistical data. T-test was used according to analyze normal distribution for comparing two variables was used. In this study relationship between variables tested with Pearson correlation analysis. Participants of experimental and control groups selected from Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psychiatry Service. Experimental group of this study was wives of male individuals who diagnosed as psychosis and wives of healthy males was control group of the study. In order to collect of data, Self-Despair Scale, Beck Depression Scale and Family Relation ship Scale were used to both groups. Sample of this study was 100 participants, (50 wives of diagnosed psychosis, 50 wives of healthy individuals). Age range of participants 20 and 45 and all of the participants have children. According to results of data analysis, there is statistically significant difference in Beck Depression Scale's motivation, hope subtests and total scores, in mother-children relationship scale warmth subtest between experimental group and control group. Level of depression and level of despair is higher in wives of male individuals who diagnosed as psychosis and quality of relationship between mohter and children in this group lower than their healthy control. KeyWords: Psychosis, Wives of Pychosis Patient, Depression, Self-Despair, Mother and Children Relationship