Muhasebe bilgi sistemi bağlamında çevre muhasebesinin Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) / Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) açısından değerlendirilmesi ve Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde bir araştırma
Turkish accounting standards (TAS) of environmental accounting within the context of accounting information systems / an evaluation in terms of Turkish financial reporting standards (TFRS) and a study in Malatya Organized Industrial zones
  1. Tez No: 513316
  2. Yazar: MEHTAP BULUT DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF CAHİT ÇUKACI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgi Sistemi, Çevre Muhasebesi, TMS, TFRS, Accounting Information System, Environmental Accounting, TAS, TFRS
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Gerek yasal zorunlulukla gerekse bilinçlenen tüketiciyle beraber işletmelerin çevreye verdikleri önem artmıştır. Çevrenin korunmasına yönelik faaliyetlerin temelinde sosyal sorumluluk bilinci de etkili olmaktadır. Günümüzde işletmeler faaliyetlerini yerine getirirken çevre ile ilgili birçok soruna neden olmaktadırlar. Bu sorunların artması muhasebe bilgi sistemlerinde çevre muhasebesinin önemini artırmaktadır. Ayrıca rekabet şartlarında öne geçebilmek için de çevre muhasebesi önem arz etmektedir. Yapılan çevresel yatırımların işletmelerin sunduğu finansal tablolarda ve dipnotlarda gösterilmesi gerekmektedir. Sunulan finansal tabloların doğruluğunun ve güvenilirliğinin herkes tarafından kabul görmesi önemlidir. Bu yüzden uluslararası standartlara uyum sağlanmıştır. Uluslararası muhasebe standartlarının çevre muhasebesi uygulamalarında kullanımı da önemlidir. Bu çalışmada çevre muhasebesi Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) / Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyette bulunan işletmelerin muhasebe bilgi sistemleri içerisinde çevreye verdikleri önemi inceleyip, çevresel muhasebelerini TMS / TFRS açısından değerlendirmektir. Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde aktif olarak faaliyette bulunan toplam 298 işletme bulunmaktadır. Faaliyet alanları ve çevresel etkileri göz önüne alınıp çevreye herhangi bir yolla zarar verdikleri belirlenerek bu işletmelerden 50 tanesine anket uygulaması yapılmış ve gerekli veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Enterprises have attached greater importance to the environment because of both statutory obligation and conscious consumers. At the heart of the activities for preserving the environment sense of social responsibility has also become effective. Today enterprises cause many problems related to the environment while performing their activities. The increase of these problems raise the importance of environmental accounting in accounting information systems. Besides, environmental accounting is crucial to come to the forefront under competitive circumstances. It is essential for enterprises to indicate environmental investments in their financial tables and postscripts. The authenticity and reliability of these financial tables should be acknowledged by everybody. Therefore, it has been complied with the international standards. It is also important to apply international accounting standards in environmental accounting practices. In this study Environmental Accounting has been evaluated in terms of Turkish Accounting Standards (TAS)/ (TMS) / Turkish Financial Reporting Standards (TFRS). The purpose of this study is to investigate the importance given within the accounting information system of enterprises in Malatya Organized Industrial Zone and to evaluate their environmental accounting in terms of TAS/TFRS. There are 298 active enterprises totally in Malatya Organized Industrial Zone. By taking their fields of activity and environmental affects into consideration, a questionnaire was conducted with 50 of these enterprises and the data were obtained.