Oxidative stability of the red pepper seed oil
Kırmızı biber çekirdek yağının oksidatif stabilitesi
- Tez No: 513596
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET LEVENT İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: kırmızı biber çekirdek yağı, oksidatif stabilite, peroksit, serbest yağ asidi, yağ asit komposizyonu, fatty acid composition, free fatty acid, oxidative stability, peroxide, red pepper seed oil
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Daha yüksek değere sahip faydalı ürünlere dönüştürme, hammadde veya biyolojik işlemlerden sonra gıda ya da yem olarak kullanma potansiyele sahip olan işlenmiş gıda atıkları, çeşitli endüstriler için yeni, alternatif ve ucuz biyoaktif veya gıda bileşenleri kaynağı olarak birçok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışma, kırmızı biber çekirdek yağının depolama sırasında oksidatif stabilitesinin araştırılmasını amaçlamıştır. Kırmızı biber çekirdeğindeki yağ çözücü ekstraksiyon tekniği kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Yağlar karanlık ve ışık ortamında 90 gün boyunca oda sıcaklığında depolanmıştır. Kırmızı biber çekirdek yağının yağ asit kompozisyonu belirlenmiş ve depolama süresince peroksit, serbest yağ asitleri, konjuge dien (K232) ve konjuge triene (K270) analizi ile yağın oksidatif stabilite izlenmiştir. Kırmızı biber yağının yüksek miktarlarda linoleik asit içerdiği belirlenmiştir (yaklaşık %72). Depolama süresi arttıkça yağın oksidatif stabilitesi önemli ölçüde, özellikle ışık ortamında, azalmıştır. Başlangıçtaki yağın peroksit değeri 1,4 meq O2/kg yağ'dır. 90 günlük depolamanın sonunda, ışık ortamında peroksit değeri 4,65 meq O2/kg yağ ve karanlık ortamda 3,8 meq O2/kg yağ'dır. Yağın, başlangıçta serbest yağ asitleri içeriği (oleik asit yüzdesi) %2,35 olarak bulunmuştur. Son depolama periyodunda, serbest yağ asitleri içeriği ışıkta %5,32 karanlıkta ise %4,08 yükselmiş ve konjuge dien (K232) içeriği karanlık ortamda 1,54 ışık ortamında ise 2,06 iken konjuge triene (K270) içeriği karanlık için 0,7 ve ışık için 1,66 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Food processing wastes; which have a potential for conversion into useful products of higher value as by product, or even as raw material for other industries, or for use as food or feed after biological treatment, have been the subject of many studies as an attempt to find new, alternative and cheap resources of bioactive or food components with application in several industries. Red pepper seed being waste in red pepper industry contains %15-20 oil. The present study aimed at investigation of the oxidative stability of red pepper seed oil during storage. The oil in red pepper seed was extracted by using solvent extraction technique. The oil samples were stored at room temperature for 90 days in the dark and light medium. The fatty acid composition of the oil was determined, and the oxidative stability of the red pepper seed oil during the storage were monitored by analysis of peroxide, free fatty acids, conjugated diene (K232) and conjugated triene (K270). It was determined that the red pepper oil contained the high amounts of linoleic acid (approximately 72%). The oxidative stability decreased significantly, especially in the light as the storage period increased. The initial peroxide value was 1.4 meq O2/kg oil. At the end of 90-day storage the value was 4.65 meq O2/kg oil for the light storage and 3.8 meq O2/kg oil for the dark storage. The initial free fatty acids content (percent oleic acid) in the oil was found 2.35%. It raised to 5.32% in the light and 4.08% in the dark at the final storage period, and also it was determined that conjugated diene (K232) content was 1.54 in the dark medium and 2.06 in the light medium as conjugated triene (K270) contents were 0.7 for the dark and 1.66 for the light.