Acil servise multitravma ile başvuran geriatrik hasta grubunda tanısal amaçlı çekilen tüm vücut bilgisayarlı tomografinin tanısal değerliliğinin bedel etkinliği ile karşılaştırılması
Comparison of the diagnostic value of whole body computerized tomography for diagnostic purposes with cost effectiveness in geriatric group of patients with emergency multitrauma
- Tez No: 513623
- Danışmanlar: UZMAN BEDRİYE MÜGE SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, İlk ve Acil Yardım, Geriatrics, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Travma, Yaşlı hasta, Computerized tomography, Elderly patient, Trauma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Mevlanaoglu B. Acil servise multitravma ile başvuran geriatrik hasta grubunda tanısal amaçlı çekilen tüm vücut bilgisayarlı tomografinin tanısal değerliliğinin bedel etkinliği ile karşılaştırılması. T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği. Uzmanlık Tezi Ankara 2018. Bu çalışmada multitravma ile acile başvuran geriatrik hastalarda çekilen tüm vücut bilgisayarlı tomografi (TVBT)'nin maliyeti göz önünde bulundurularak tanısal değerliliğini belirlemek amaçlandı. TVBT ile selektif çekilmiş bilgisayarlı tomografinin bedel etkinliğinin araştırılması için; cinsiyet, yaş, bilgisayarlı tomografi için ödenen maliyet, servise veya yoğun bakıma yatış, Injury Severity Score (ISS), operasyon gerektiren durumlar ve 24 saatlik mortalite değişkenleri değerlendirildi. Çalışmamızda yaş ortalaması 76,88 ± 7,88 yıl, %58,3'ü kadındı. 85 yaş üzeri hastaların daha sıklıkla kadın olduğu ve daha sıklıkla düştüğü saptandı (p0,05). Kadınların daha sıklıkla düştüğü, ISS'nin ve maliyetlerinin düşük olduğu saptandı (p0,05). Tomografilere ödenen fiyatlar ile ISS arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulundu. Hastaların acil servis mortalite oranı %1,5 olarak saptandı. Sonuç olarak, şiddetli travmaya maruz kalan ISS'si yüksek hastaların daha sıklıkla TVBT çekildiği ve maliyetin arttığı saptandı. Uygun hasta profilinde TVBT'nin maliyeti artırmayacağı, aksine tedaviye kısa süre zarfında başlanmasını ve mortaliteyi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mevlanaoglu B. Comparison of the diagnostic value of whole body computerized tomography for diagnostic purposes with cost effectiveness in geriatric group of patients with emergency multitrauma. T. C. Health Sciences University Ankara Numune Education and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. Expertise Thesis Ankara 2018. In this study, it was aimed to determine the diagnostic value of whole-body computerized tomography (WBCT) in geriatric patients who are urgent with multitrauma considering the cost of WBCT. In order to investigate the cost effectiveness of WBCT, gender, age, cost of computerized tomography, admission to service or intensive care, Injury Severity Score (ISS), operative conditions and 24-hour mortality were assessed. In our study, the average age was 76,88 ± 7,88 years and 58,3% was female. Patients over 85 years of age were more likely to be women and more frequent (p0,05). It was found that ISS and costs were lower than women (p>0,05). Both genders were found to be similar in terms of operative status and WBCT withdrawal frequency (p>0,05). The ISS of patients with traffic accidents was significantly higher (p0,05). There was a statistically significant correlation between the prices paid to the tomography and the ISS. Emergency department mortality rate of the patients was found to be 1,5%. As a result, patients with severe ISS who were exposed to severe trauma were found to have more frequent WBCT and increased cost. In the appropriate patient profile, WBCT will not increase the financial power, but on the contrary, there is a feeling that the treatment will start shortly and the mortality will decrease.