İlköğretim birinci kademe öğrencilerin sanal oyun bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi
The specification of online game addictions in elementary first grade students
  1. Tez No: 513681
  2. Yazar: BÜŞRA İÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLZADE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, İlkokul öğrencileri, Okul sağlığı hemşireliği, Computer games, elementary school students, School health nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırma, ilköğretim birinci kademe öğrencilerin sanal oyun bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örneklem seçim kriterlerine uyan 286 öğrenci ile çalışma yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programında uygun istatistiksel analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan çocukların çocuk bilgisayar oyun bağımlılık ölçeği (ÇBOBÖ) toplam puan ortalaması 42,26±13,75'tir. ÇBOBÖ alt boyut puan ortalamaları ise;“oyunu bırakamama”alt boyutu 22,83±8,51,“oyunu hayatla ilişkilendirme”alt boyutu 8,10±3,46,“oyun nedeniyle görevini aksatma”alt boyutu 4,25±1,86,“oyunu başka etkinliğe tercih etme”alt boyutu 7,08±3,35 olarak bulunmuştur. Çocukların ÇBOBÖ toplam puanı ortalamaları ile cinsiyet, yaş, aile tipi, günlük ve haftalık oyun saati değişkenleri ile arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05). Yapılan regresyon analizi sonucunda çocuk bilgisayar oyun bağımlılığı ölçeği toplam puanını çocuğun cinsiyeti ve öğrenim gördüğü sınıfının yordadığı bulunmuştur. Alt boyut puanlarını yordayıcıları olarak oyunu bırakamama ve oyunu başka etkinliklere tercih etme alt boyutlarında çocuğun cinsiyeti ve sınıfı, oyunu hayatla ilişkilendirme alt boyutunda çocuğun cinsiyeti ve çocuğa ait oda bulunma durumu, oyun nedeniyle görevi aksatma alt boyutunda çocuğun cinsiyeti değişkenleri bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda ilköğretim birinci kademe öğrencilerin sanal oyun bağımlılıklarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was done to determine the level of online game addiction in first level elementary school students. The study was carried out with 286 students who met the criteria for the research. The results of this research were processed through the proper statistical analysis onthe SPSS 22.0 program. The sum of the Parameter of Child Game Addiction (PCGA) of the children who participated in the research is resulted as 42,26±13,75. PCGA sub level sum results were determined as below;“not being able to stop playing”sub level is 22,83±8,51,“relating the game to reality”sub level is 8,10±3,46,“procrastinating due to playing”sub level is 4,25±1,86,“the preference of the game instead of doing something else”sub level is 7,08±3,35. The difference between the sum of children's PCGA and their gender, age, daily and weekly playing hours and family background is shown to be statistically corresponding (p0,05). The regression analysis showed that the main predictors for PCGA are the child's age and the classroom they are in. Th sub level predictors determined for“not being able to stop playing”and“the preference of the game instead of doing something else”are child's gender and classroom; for“relating the game to reality”are child's gender and having of his own room; for“procrastinating due to playing”is child's gender. In the results of the research, the level of virtual game addiction for first level first grade students is found as middle degree.