Küre Dağları Milli Parkı'nda kadınların ekoturizm faaliyetlerine ilişkin sosyo-ekonomik analizler
Socio-economic analysis of the women ecotourism activities in Kure Mountain National Park
- Tez No: 513711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYYİBE ALTUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Kadın, Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu, Ecotourism, Women, Kure Mountain National Park, Kastamonu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ekoturizm, çevresel etmenler maksimum düzeyde korunurken bölge halkının en üst düzeyde fayda sağladığı turizm biçimidir. Kırsal bölgelerde ekoturizmin canlandırılması o bölgede yaşamını sürdüren insanların refah düzeyini yükseltmekle beraber bölgenin biyoçeşitliliğinin korunmasında da etkili bir rol oynayacaktır. Milli parkların çevresinde yaşayan insanların doğadan faydalanma düzeyini optimuma çıkarmak, ülkemiz için ekolojik ve ekonomik değerleri olan milli parkların tanınırlığını ve bölge halkı tarafından korunmasını destekleyecektir. Küre Dağları Milli Parkı (KDMP) doğal kaynak değerleri, korunmuş geleneksel kültürü, temiz doğası, mağaraları, şelaleleri, kanyonları ve daha bir çok doğal güzelliği ile ekoturizmin canlandırılması gereken en önemli noktalardan biridir. Bu çalışma ile KDMP'de kadınların ekoturizme hangi düzeyde destek oldukları irdelenmiştir. Kadınların bu bölgede ekoturizme desteklerini ölçmede yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapılan inceleme ve gözlemler neticesinde elde edilen veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında kadınların bu bölgede ekoturizme desteği konusunda yapılanlar ve yapılamayanlar incelenerek karşılaşılan sorunlar irdelenmiş ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak KDMP'de kadın destekli ekoturizm faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak için, bölge halkının ve yerel yönetimlerin ekoturizmin gelişimini ve sürdürülebilirliğini desteklemeleri gerekmektedir. Hali hazırda bölgenin potansiyel ekoturizm fırsatlarının tam olarak değerlendirilemediği görülmüştür. Bu konuda başta kadınlar olmak üzere bölge halkı, yerel yönetimler ve kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Ekoturizm faaliyetlerinin canlandırılmasında uygulanacak mikro kalkınma planları ile bölge halkının gelir düzeyinde artış meydana geleceği, böylece kadınların milli park değerlerini koruma ve ekoturizmden maksimum kazanç sağlama konusunda daha hassas davranacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Ecotourism is a type of tourism that maximum benefits are provided to local people while protecting the environment. Uplifting ecotourism activities in rural areas will increase the livelihoods of local people who live inside those areas. Being developed by economical and social aspects, local people will care more about the sustainability of biodiversity and will be very effective on protecting them. To optimize the utilization of naturel areas by the local people will result in more protection and recognition. Kure Mountains National Park is one of the most important protected area to accelerate ecotourism, having tremendous naturel resources, protected traditional culture, caves, canyons, waterfalls and other naturel beauties. In this study, we have examined the support of women in ecotourism activities in Kure Mountain National Park. In order to measure the support of women in ecotourism we have conducted face to face surveys and observation methods. In the light of the analyzed data, problems faced supporting ecotourism are investigated and try to bring solutions. As a result, the sustainability of women supported ecotourism activities has to be encouraged by local people in the area and by the local government. Currently, ecotourism opportunities are not valued enough, to give this valuation women who live in those areas at first, then local people in general and local government have to support development and sustainability of ecotourism. As a conclusion, to stimulate ecotourism activities with encouragement and micro development plans will increase the livelihoods of local people and people who live in and around of the National Park will act more sensitive to protect those areas.