Futbolcularda yapılan anaerobik ve aerobik performans testleriyle saha takip cihazlarıyla elde edilen fizyolojik ve kinematik parametrelerin karşılaştırılması
Comparison of physiological and kinematic parameters obtained with field tracking devices by anaerobic and aerobic performance tests made on football
- Tez No: 513851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: GPS, Fizyolojik Testler, Kinematik Testler, GPS, Physiological Tests, Kinematic Tests
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Futbolcularda Yapılan Anaerobik ve Aerobik Performans Testleriyle Saha Takip Cihazlarıyla Elde Edilen Fizyolojik ve Kinematik Parametrelerin Karşılaştırılması Bu çalışmanın amacı fizyolojik performans testleriyle müsabakalarda elde edilen fizyolojik ve kinematik parametrelerin ilişkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya 32 erkek futbol oyuncusuyla (Yaş:21,85± 2,88 yıl, boy: 177,10±8,03 cm, vücut ağırlığı: 72,40±8,98) başlanmış ancak oyuncular testler ve müsabakalar esnasında dahil edilme kriterlerini sağlayamadıkları için 20 erkek futbol oyuncusunun parametreleri çalışmaya dahil edilip istatistiksel olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Katılımcıların fizyolojik ve kinematik performanslarının belirlenebilmesi için Yo-Yo testi ve RAST testi uygulanmıştır. Performans testlerinden sonraki 3 hafta içerisinde, haftada bir gün yapılan resmi futbol müsabakalarında katılımcıların GPS destekli saha takip cihazıyla kinematik ve fizyolojik parametreleri alınmıştır. Yapılan çalışmada katılımcılara dair tanımlayıcı istatistik olarak fizyolojik ve kinematik parametrelerin ortalama ve standart sapma değişkenleri hesaplanmıştır. Kinematik ve fizyolojik parametreler arasındaki ilişki spearman kolerasyon katsayısı kullanılarak hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılarak ilişkilendirmelerde anlamlılık seviyesi 0,05 olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda sonuç olarak fizyolojik performans testleriyle, GPS destekli saha takip cihazlarıyla resmi müsabakalarda elde edilen fizyolojik ve kinematik parametrelerin ilişkisinin olmadığı saptanmıştır. Bunun yanında, performans testleriyle, müsabakalar arasında yoğun yüklenmelerin yaşandığı anlarda pozitif ilişkiler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Comparison of Physiological and Kinematic Parameters Obtained with Field Tracking Devices by Anaerobic and Aerobic Performance Tests Made on Football The aim of this study is to examine the relationships between the physiological and kinematic parameters obtained in the competition with the aim of physiological performance tests. The study started with 32 male soccer players (Age: 21,85 ± 2,88 years, height: 177,10 ± 8,03 cm, body weight: 72,40 ± 8,98) but the players did not meet the inclusion criteria during the tests and competitions the parameters of 20 male soccer players were included in the study and statistically evaluated. The Yo-Yo test and the RAST test were used to determine the physiological and kinematic performances of the participants. Kinematic and physiological parameters of the participants were obtained with the GPS-supported field-tracking device in the official football competitions held once a week within 3 weeks after the performance tests. The mean and standard deviation variables of the physiological and kinematic parameters were calculated as the descriptive statistics about the participant. The relationship between kinematic and physiological parameters was calculated using the Spearman Correlation coefficient. The significance level of associations was determined as 0.05 in the evaluation of the data using SPSS package program. As a result of our physiological performance tests, it was determined that there was no relation between physiological and kinematic parameters obtained in official competitions with GPS supported field tracking devices. However, with the performance tests, positive relationships were observed at times when intense loads between competitions were experienced.