Elektrokoagülasyon yöntemi ile metilen mavisi gideriminin incelenmesi
Investigation of methylene blue elimination by electrochoagulation method
- Tez No: 513868
- Danışmanlar: PROF. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Metilen Mavisi, KOİ, Renk, Electrocoagulation, Methylene Blue, COD, Color
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Su kaynaklarındaki boyar madde kirliliği, Türkiye'nin yanısıra tüm dünyada karşılaşılan en önemli çevresel problemlerden biridir. Boyarmaddeler, çoğunlukla insanlar üzerinde mutajenik ve kanserojenik etkiye sahip toksik kimyasallardır. Bu kimyasal maddelerin giderimleri konusunda, özellikle son dönemlerde yoğun araştırmalar yapılmakta ve çeşitli arıtım yöntemleri incelenmektedir. Elektrokoagülasyon bu arıtım yöntemleri içerisinde boyarmadde giderimindeki verimi ile yerini almaktadır. Bu çalışmada, laboratuvar ortamında hazırlanan metilen mavisi boyar maddesinin sulu çözeltisinden Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) ve renk giderimi elektrokoagülasyon yöntemi kullanılarak kirletici giderimi incelenmiştir. KOİ ve renk giderimi üzerine başlangıç pH değeri, akış hızı, akım şiddeti ve başlangıç boyar madde konsantrasyon parametrelerinin etkisi araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda başlangıç metilen mavisi en iyi KOİ giderimi %81 renk giderimi ise %92 verim ile pH 3 de elde edilmiştir. Akım şiddeti, 20 A değerinde iken en yüksek verim olarak KOİ giderimi %92, renk giderimi ise %100 olarak tespit edilmiştir. Akış hızı 25 ml/dk ile KOİ ve renk giderimi %94 olarak belirlenmiştir. Başlangıç boyar madde konsantrasyonu 100 mg/L de KOİ ve renk giderim verimi %85 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bu arıtım verilerine göre metilen mavisi, elektrokoagülasyon prosesi için uygun ve alternatif bir arıtım yöntemidir. 2018, 95 sayfa
Özet (Çeviri)
Dye pollution in water resources is one of the most important environmental problems encountered in Turkey and throughout the world. Dyes are toxic chemicals, mostly mutagenic and carcinogenic to humans. In recent years, intensive investigations have been carried out on the removal of these chemical substances and various methods of treatment have been studied. Electrocoagulation takes place through the use of dye removal in these purification methods. In this study, contaminant removal was investigated in the aqueous solution of methylene blue dye prepared in the laboratory using COD and color removal electrocoagulation. The effects of initial pH value, flow rate, flow intensity and initial dye concentration on COD and color removal were investigated.In the studies performed, the best COD removal was obtained at pH 3 in the initial methylene blue with a yield of 81% and a color removal of 92%. The highest efficiency was obtained when the current intensity was 20A. At this current value, the COD and the color removal were found to be 92% and 100% respectively. Also, at a flow rate of 25 ml/min, COD and color removal were determined as 94%. When the initial dye concentration was 100 mg/L, COD and color removal yield was 85%. According to the obtained data, methylene blue is an alternative and suitable method for electrocoagulation process. 2018, 95 pages