Lazer akupunktur uygulamasının laparoskopik kolesistektomi operasyonu sonrası bulantı kusma üzerine etkisinin araştırılması
Research on the effects of laser acupuncture on ponv after laparoscopic cholecystectomy operation
  1. Tez No: 513911
  2. Yazar: NESLİHAN ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP NUR AKÇABOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Lazer akupunktur, POBK, Laparoscopic cholecystectomy, Laser acupuncture, PONV
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Postoperatif bulantı kusma (POBK) laparoskopik ameliyatlar sonrasında en sık görülen komplikasyonlardan biridir. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi hastalarında P6 akupunktur noktasının lazer akupunktur yöntemiyle stimulasyonun POBK üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası, ASA I-II risk grubunda, hareket hastalığı olmayan kadın erkek toplamda 88 hasta alındı. Hastalar randomize 2 gruba ayrıldı. Grup I antiemetik ilaç yanında akupunktur uygulanan grup, Grup II hastalara sadece antiemetik uygulanan grup olarak belirlendi. Hastalar propofol (2 mg/kg) ve roküronyum (0.6 mg/kg) ile anestezi indüksiyonu yapılıp entübe edildikten sonra anestezi makinesine bağlandı. Anestezi idamesi remifentanil infüzyonu ve desfluran ile sağlandı. Hasta anestezi cihazına bağlandıktan sonra Grup I e cerrahi girişim başlamadan lazer akupunktur cihazı (Sedatelec Premio 32) ile bilateral P6 ve LI4 noktalarına, her bir noktaya 30 sn süresince stimulasyon uygulandı. Grup II deki hastalara ise uygulanmadı. Hastaların demografik bilgileri, ek hastalıkları, sigara kullanımı, POBK öyküsü varlığı, ekstübasyon sonrası, postop 30.dk, postop 6.saat bulantı kusma varlığı, ek antiemetik ihtiyacı, VAS değerleri, ek analjezik ihtiyacı hazırlanan hasta takip formlarına kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik özellikler, ASA, sigara kullanımı, ek hastalıkları, POBK öyküsü açısından anlamlı fark bulunmadı. Ekstübasyon sonrası ve 30.dk da bulantı kusma açısından anlamlı fark görülmezken, bulantının postop 6.saatte akupunktur uygulanan Grup I de Grup II ye göre daha az olduğu görüldü. Antiemetik ihtiyacı 6.saatte Grup II de daha fazla bulundu. VAS değerleri açısından gruplar arası anlamlı fark bulunmazken, analjezik ihtiyacı 30.dk da Grup I de anlamlı düşük bulundu. Sonuç: Sonuç olarak laparoskopik kolesistektomi hastalarında P6 noktasının lazer akupunktur cihazıyla stimülasyonu, özellikle postoperatif geç dönem takiplerindeki bulantı şiddetini ve antiemetik ihtiyacını azaltmaktadır. Noninvaziv olması, kolay uygulanabilir olması, yan etkisinin olmaması, tekrarlanabilirliği sebepleri ile POBK önlenmesi ve tedavisinde etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON THE EFFECTS OF LASER ACUPUNCTURE ON PONV AFTER LAPAROSCOPIC CHOLESISTECTOMY OPERATION ABSTRACT Aims: Postoperative nausea and vomiting (PONV) is one of the most common complications after laparoscopic surgery. It must be treated absolutely. In this study, we aimed to evaluate the effects of laser acupuncture stimulation of P6 acupuncture point on PONV in laparoscopic cholecystectomy patients. Materials and methods: A total of 18-65 aged 88 patients, who had no movement disorders were enrolled to the study in ASA I-II risk group. The patients were randomly divided into 2 groups. Group I was defined as the group which was applied antiemetic drug in addition to the acupuncture, Group II was defined as the group which was applied only antiemetic drugs to patients. After induction of anesthesia with propofol (2 mg / kg) and rocuronium (0.6 mg / kg), the patients were connected to the anesthesia machine. Anesthesia was administered with remifentanil infusion and desflurane. After the patient was connected to the anesthesia device, Group I was stimulated with laser acupuncture device (Sedatelec Premio 32) to bilateral P6 and LI4 points for 30 seconds at each point before initiating surgical intervention. Laser acupuncture stimulation wasn't performed to Group II patient. Additional demographic information, additional illnesses, smoking, POBK story, post-extubation, postop 30 min, presence of postoperative 6th hour nausea and vomiting, additional antiemetic need, VAS values, additional analgesic requirement were recorded in the follow-up forms. Results: There was no significant difference between the groups in terms of demographic features, ASA, smoking, addiction, PONV story. There was no significant difference in nausea and vomiting after extubation and nausea at 30 minutes. It was seen that nausea was less in Group I, who received acupuncture at 6th hour than group II. Antiemetic need was found more in Group II at 6th hour. While there was no significant difference between the groups in terms of VAS values, the analgesic requirement was significantly lower in Group I at 30 min. Conclusion: Laser acupuncture stimulation of the P6 point in laparoscopic cholecystectomy patients decreases the nausea severity and antiemetic need especially in the postoperative follow-up period. It is an effective method for the prevention and treatment of PONV because of being noninvasive, easy to apply, lack of side effects and reproducibility.