Seyyid Kutub'un Hıristiyanlarla ilgili ayetleri yorumu
Sayyid Qutb's commentary on versus of the Quran about Christianity
  1. Tez No: 513923
  2. Yazar: ORHAN SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Kutub, Hıristiyanlık, Hz. İsa, İncil, Fi Zilali'l Kur'an, Ayet, Müfessir, Sayyid Qutb, Christianity, Jesus, Bible, Fi Zilal al-Qur'an, Verse, Commentator
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Son yüzyılın en büyük fikir ve dava adamlarından biri de Mısırlı müfessir Seyyid Kutub'dur (1906-1966).Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Kutub,yaşadığı hayatla ve yazmış olduğu eserlerle hem dönemindeki hem de kendisinden sonraki toplulukları etkileme başarısı göstermiş büyük bir aksiyonerdir. Bu tez içerisinde onun hayatı kısaca kaleme alındıktan sonra, eserlerinden bazıları da genel hatlarıyla tanıtılmıştır. Hiç şüphesiz onun en önemli eseri yarısından fazlasını tutukluluk yıllarında kaleme almış olduğu“Fi Zilali'l Kur'an”adlı tefsir çalışmasıdır. Birçok dile çevrilmiş olan bu çalışma Türkiye'de de büyük bir ilgi görmüştür. Seyyid Kutub'un, bu tefsiri esas alınarak onun Hıristiyanlarla ilgili ayetlere yaklaşımıele alınmıştır. Her ne kadar tezin konusu gereği ağırlıklı olarak Kutub'un yorumlarına yer verilmiş olsa da zaman zaman diğer alimlerin görüşlerine de müracaat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Egyptian commentator Sayyed Qutb (1906-1966) is one of the greatest thinkers of the last century. Having a multi-faceted personality, Qutb is a great activist who has shown success with his life and his writings, and influenced both, his time and the societies after his time. After an overview in his life shortly, the thesis introduces some of his works in general terms. There is no doubt that his most important work is the interpretation Fi Zilal al-Qur'an, of which he wrote most in captivity. This work, which has been translated into many languages, has also received a great deal of attention in Turkey. Based on this exegesis, his approach to the verses, related to Christians, were discussed in the thesis. Although the subject of the thesis is mainly given to Qutb's comments, from time to time the views of other scholars also, have been cited in some places.