Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar ve güneş enerjisinin incelenmesi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde uygulanabilirliğinin analizi
Analysis of wind and solar energy in renewable energy resources and applicability in Southeast Anatolia region
- Tez No: 513963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN ÜSTKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Renewable Energies, solar energy, wind power, Southeastern Anatolia sasasasas Region
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde kullanılan yenilemeyen enerji kaynaklarının tükenecek olması, çevreye zarar vermesi ve kaynak sıkıntısı yaşanması gibi nedenlerden dolayı alternatif enerji kaynağı olarak yenilenebilir enerji kaynakları dikkat çekmekte olup dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Buna paralel olarak Türkiye'de de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile ilgili araştırma ve çalışmalar hızlanarak devam etmektedir. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş ve rüzgar açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Rüzgar enerjisi açısından değerlendirildiğinde ülkedeki santrallerin çoğunu lisanslı rüzgar santralleri oluşturmakla beraber rüzgar enerjisi alanında büyük gelişmeler yaşanmakta ve kurulu güçte hızlı bir yükselme görülmektedir. Güneş enerjisinin kullanımı ise lisanslı santraller alanında pek gelişmemekle beraber lisanssız santraller ile artmaktadır. Fakat mevcut potansiyele göre güneş enerjisi çalışmaları yavaş ilerlemekte ve henüz yeni yeni ülkenin kurulu gücü içerisinde güneş enerjisi santralleri kendine yer bulabilmektedir. Bu tez çalışmasında, öncelikli olarak güneş ve rüzgar enerjileri incelenmiş olup Dünya, Avrupa ve Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelleri analiz edilmiştir. Sonrasında ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneş ve rüzgar enerji potansiyeli incelenerek bu enerji kaynaklarının kullanımı ve bölgede uygulanabilirliği irdelenmiştir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güneş enerjisi bakımından ülkenin en iyi potansiyeline sahip bölge olduğu ve bu alandaki yatırımların hızlandırılması gerektiği, rüzgar enerjisi açısından ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin görece daha az bir potansiyele sahip olmasına rağmen, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is desired to be reduced the use of non-renewable energy sources due to reasons such as limited reserves, environmental problems and reaching the energy sources. Therefore, there is an increasing interest to renewable energy sources as alternative energy sources for this purpose in the world. Research and studies on renewable energies continue to accelerate in Turkey in the same way. In this context, Turkey has a very high potential for solar and wind from renewable energy sources. In the field of wind energy, the licensed power plants are predominant in the country and the installed power value increases rapidly. Although, it is not possible to be said similar things for solar energy, the installed power also increases due to unlicensed power plants in the country. However, solar energy studies need to be increased because of potential of the country. In this thesis study, solar and wind energy sources are taken into account and potentials of these sources in the world, Europe and Turkey are examined. Then, solar and wind energy potential of the Southeastern Anatolia Region are evaluated and the practicability of these energy sources in the region is considered. It is determined that the Southeastern Anatolia Region has the most solar energy potential in the country and investments should be accelerated in this region. Although the Southeastern Anatolia Region has a less potential for wind energy compared to its solar energy potential, the exist potential should be evaluated.