Advâu'l-Beyân adlı tefsirde Müşkilü'l-Kur'ân
The chapter Mushkil al-Qur'an in the tafsir Adwa al-Bayan
- Tez No: 513991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tafseer, Advau'l-Beyân, Şinkitî, Müshkil el-Koran
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
“Advâu'l-Beyân Adlı Tefsirde Müşkilü'l-Kur'ân”adlı bu tezde, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde, eserin yazarı Muhammed Emin eş-Şinkitî'nin hayatı, ilmi şahşiyeti, idari görevleri ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, müşkilü'l-Kur'an ilminin tarihsel gelişimini, bu konuda yazılan eserler hakkında bilgi verildi. Kur'ân'da işkâlin sebepleri hakkında bilgiler verilip, bunları Şinkitî'nin görüşleri çevresinde örneklerle gösterilmeye çalışıldı. Son olarak işkâli giderme yolları izah edildi. Üçüncü ve son bölümde ise, Şinkitî'nin Advâu'l-Beyân adlı tefsiri çerçevesinde müşkilü'l-Kur'ân konusunu nasıl ele aldığı incelenmeye çalışıldı. Onun, tespit ettiği işkâlleri gidermede nasıl bir yöntem takip ettiği gösterilmeye çalışıldı. Bu da genel olarak üç üst başlık şeklinde bir tasnife tabi tutularak izah edilmeye çalışıldı. Muhammed Emin eş-Şinkitî, müşkil ayetleri Mushaf sırasına göre geleneksel tarzda çözümlemiştir. Müşkil gördüğü ayetleri geçtiği ilk yerde izah etmiş, başka surede aynı işkâli tekrar etmemiştir. Bu çalışma, Kur'ân ilimlerinden müşkilü'l-Kur'ân konusunu uygulamalı olarak göstermeye yöneliktir. Yine bu çalışma ile Kur'ân'da çelişkili ifadelerin olmadığı gösterilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Tefsir, Advau'l-Beyân, Şinkitî, Müşkilül'l-Kur'ân.
Özet (Çeviri)
The Holly Koran, sent by Allah to His Holiness Mohammad (p.g.b.u.h) in order to guide human beings from the darkness to the light, is the final one of the divine books. The Koran fulfilled its very function merely by being read and understood truly. Nevertheless, problems of understanding appeared as the time elapsed from the years it was first sent. One of these problems is the subject that contradictory statements exist in the Koran. However, Allah (Almighty) states from the very beginning that no such a situation exists in the Koran. Scholars of Islam have developed a number of rules for proper understanding of the Koran. One of these rules is the Mushkilu'l Koran that addresses the issues where it seems as if certain contradictions exist among the Koranic verses. Many scholars have written books related to this subject. One of them is Muhammed Emin eş-Şinkitî who is one of the significant scholars of his era. He presents extensive information about the subject in his work entitled“Advau'l-Beyân”.