Singüler pertürbe özellikli lineer olmayan reaksiyon-difüzyon problemlerin nümerik çözümleri
Numerical solutions for nonlinear singularly perturbed reaction-diffusion problems
- Tez No: 514028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bakhvalov şebeke, Düzgün şebeke, Lineer olmayan reaksiyon-difüzyon problem, Shishkin şebeke, Singüler pertürbe özelliği, Sonlu fark şeması, Üstel katsayılı fark şeması, Bakhvalov mesh, Uniform mesh, Nonlinear reaction-diffusion problem, Shishkin mesh, Singularly perturbed, Finite difference scheme, Exponential fitted scheme
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Singüler pertürbe özellikli lineer olmayan reaksiyon-difüzyon problemleri için kalan terimi integral biçiminde olan ve baz fonksiyonu içeren interpolasyon kuadratür kuralları uygulanarak fark şemaları kurulmuştur. Düzgün şebekede üstel katsayılı, adaptif ve parçalı düzgün şebekede klasik fark şemaları sunulmuştur. Yaklaşık çözümler fark şemalarıyla paralel olarak Newton-Raphson iterasyonu kullanmak suretiyle elde edilmektedir. Nümerik örneklerle teorik sonuçlar test edilmiş ve yazılan bilgisayar kodları ile bilgisayar desteği sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The difference schemes have been established for the singularly perturbed nonlinear reaction-diffusion problems by applying the interpolation quadratic rules with the remainder term of integral form and containing the base function. Exponential fitted schemes are presented ın equidistance mesh, classical difference schemes are presented in adaptive and piecewise equidistance mesh. Approximate solutions are obtained by using the Newton-Raphson iteration in parallel with the difference schemes. Theoretical results are tested with numerical examples and computer codes and computer support are provided.