Pitavastatin sitotoksisitesinin serviks kanser hücre (hela) hattında değerlendirilmesi
Cytotoxic evaluation of pitavastatin in cervical cancer cell (hela) line
  1. Tez No: 514067
  2. Yazar: AYSUN ÖKÇESİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ÜNDEĞER BUCURGAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine tedavi, Pitavastatin, Serviks Kanseri, Sisplatin, Sitotoksisite, Cervical Cancer, Cisplatin, Cytotoxicity, Combination therapy, Pitavastatin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Dünyada kadınlarda, en sık görülen kanser türlerinden biri serviks kanseridir. Serviks kanserinin olası tedavi yöntemlerinin araştırılması, bu hastalık süreci hakkındaki bilginin arttırılmasını sağlayarak hastalar için yeni, etkili tedavi seçeneklerinin keşfedilmesine yol açacaktır. Bundan dolayı bu tez çalışması kapsamında pitavastatinin insan serviks kanser hücre (HeLa) hattında antikanser etki potansiyellerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca günümüzde serviks kanseri tedavisinde kullanılan sisplatinle pitavastatin kombinasyonunun olası sitotoksik etkisi değerlendirilmiştir. Pitavastatin ve sisplatinin hücre canlılığına olan etkisi 3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il) 2,5-difenil tetrazolyum bromür (MTT) ve nötral kırmızı alım (NKA) yöntemleri ile belirlenmiş olup, farklı dozları 24, 48 ve 72 saatlik maruziyet sürelerinde temas ettirilmiş ve hücrelerin %50'sinin öldüğü inhibitör konsantrasyon (IC50) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, HeLa hücresinde, pitavastatinin tek başına ve sisplatinle kombinasyonunun olası sitotoksik etkisi ilk kez bu tez çalışması ile ortaya konmuştur. MTT ve NKA yöntemlerinde pitavastatinin 2-200 µM konsantrasyon aralığında HeLa hücrelerinde belirgin bir sitotoksik etkisinin olduğu ve sisplatinin ise artan doza bağlı olarak hücre canlılığını azalttığı görülmüştür. Farklı dozlarda kombine pitavastatin ve sisplatin ile tedavi, tek başına uygulanmalarına kıyasla, önemli ölçüde proliferasyonun inhibisyonuna neden olmuştur. Elde edilen bulgular ışığında, pitavastatinin gerek tek başına gerekse sisplatin ile birlikte kombinasyonunun serviks kanser tedavisinde umut verici bir strateji olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer which is one of the most common cancer types in women throughout the world. Investigation of possible and alternative treatment methods of cervical cancer will lead to the discovery of new effective treatment options for patients by increasing knowledge about progress of this disease. Therefore, the aim of this thesis is to investigate the potential anticancer effect of pitavastatin in human cervical cancer cell line (HeLa). In addition, the possible cytotoxic effect of the combination of pitavastatin and cisplatin, which is conventional cervical cancer treatment drug, was assessed. In this study the effect of pitavastatin and cisplatin in cell viability were determined via 3-(4.5-Dimethylthiazol-2-yl)-2.5-Diphenyltetrazolium Bromide (MTT) test and neutral red uptake (NRU) assays. The action profiles of different concentrations on cell growth curves have been evaluated and the half maximal inhibitory concentration (IC50) values have been calculated. The possible cytotoxic effects of pitavastatin administered separately and in combination with cisplatin in HeLa cell line have been investigated by this thesis for the first time. It has been shown that pitavastatin has a marked cytotoxic effect in HeLa cells at a concentration range of 2 μM - 200 μM and cisplatin decreases cell viability due to increased dose by MTT and NRU assays. Treatment with combined pitavastatin and cisplatin at multiple doses resulted in significantly greater inhibition of proliferation than any other single dose. The findings suggest that, pitavastatin alone or in combination with cisplatin may be a promising strategy for cervical cancer treatment.