Pravastatin'in farmasötik preparatlarda kapiler elektroforez ile miktar tayini
Determination of pravastatin in pharmaceutical preparation by capillary electrophoresis (CE)
  1. Tez No: 102819
  2. Yazar: KEVSER KIRCALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Pravastatin, Kapiler Elektroforez, Miktar Tayini, Pravastatin, Capillary Electrophoresis, Determination
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 820
Özet
Ill ÖZET Yüksek lisans Tezi PRAVASTATINS FARMASOTIK PREPARATLARDA KAPILER ELEKTROFOREZ İLE MİKTAR TAYİNİ KEVSER KIRCALI Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Analitik Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muzaffer TUNÇEL 2001 Bu tezde, pravastatin (PRA)'in kapiler elektroforez yöntemi ile tayini tanıtılmaktadır. Tayin, % 10 asetonitril ve 10 mM borattan oluşan pH 8.5 elektrolit çözeltisinde, 0.5 saniye vakum enjeksiyonu kullanarak, 200 nm de, sisteme 27.5 kV voltaj uygulanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu koşullarda IS olarak kullanılan lansoprazol 3.9, PRA ise 4.8 dakikada göç etmiştir. Yöntemin tekrarlanabilirliği, seçiciliği ve doğrusallığı incelenmiş ve iyi sonuçlar bulunmuştur. En düşük saptama sınırı (LOD) 8.98 x 10"6 M olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmada tabletlerdeki PRA'nın miktar tayini yapılmış ve tabletlerdeki PRA'nın miktarı ortalama % 107.6 ± 4.0 olarak bulunmuştur. Yukarıdaki sonuçlara göre; yöntemin güvenilir, doğru, hızlı ve ucuz olduğu söylenebilir. Bu nedenle, rutin analiz laboratuvarları için önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF PRAVASTATIN IN PHARMACEUTICAL PREPARATION BY CAPILLARY ELECTROPHORESIS (CE) KEVSER KIRCALI University of Anadolu Institute of Health Sciences Department of Analytical Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Muzaffer TUNÇEL 2001 The determination of pravastatin is described by capillary electrophoresis, in this thesis. The analysis was performed in a background electrolyte consisting of 10 percent acetonitrile and 10 mM borate at pH: 8.5, applying 27.5 kV and detecting at 200 nm. In the mentioned conditions, pravastatin and lansoprazole as (IS) were appeared at 4.8 and 3.9 minutes, respectively. The selectivity, repeatability and linearity of the method was examined and good results for the determination was found. Limit of detection (LOD) was determined as 8.98x1 0"6. Besides, the determination of pravastatin was performed in a pharmaceutical preparation to examine the applicability of the method. The percent of pravastatin was determined as 107.6 with 4.0 standard deviation (SD). As conclusion, it can be expressed that he method is reliable, precise, fast and highly cheap. Therefore, it is proposed for routine laboratories.