Kısıtlamalı kontrol yöntemleri ile insanlı ve insansız helikopterlerin kontrolü
Control of manned and unmanned helicopters via constrained control approaches
  1. Tez No: 514170
  2. Yazar: FIRAT ŞAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Helikopter, Kontrol enerjisi, Pale daralması, Pale kök veteri, Kapalı çevrim yanıtı, Helicopter, Control energy, Blade taper, Blade root chord, Closed-loop response
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu doktora tezinde helikopter kontrol enerjisi tasarruf etmek için kısıtlamalı yeni yaklaşımlar araştırılmıştır. Bu amaçla helikopter ana rotor palelerinin daralması ve kök veter uzunluklarının değişiminin kontrol enerjisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu sırada pale daralması ve kök veter değişikliğinin öncelikle doğrusal olmayan modellere daha sonra basitleştirilmiş doğrusal olmayan modellere ve en sonunda da doğrusallaştırılmış modellere etkisi gözlemlenmiştir. Bazı parametrik ve sayısal sonuçlar öncelikle sunulmuştur. Yine bu doktora tezi çalışması kapsamında, pale daralması ve kök veter uzunluğu değişiminin helikopter kontrol enerjisine etkileri farklı uçuş hızlarında ele alınmış, helikopter enerjisinin bu iki parametre ile değişimi üç boyutlu grafiklerle sunulmuştur. Sonrasında helikopter ana rotor pale daralması ve kök veter uzunluğu değişiminin helikopter kapalı çevrim yanıtlarına etkisi detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu tez çalışması sonunda, bir helikopter için yapısal ve aerodinamik nedenlerle ana rotorun paleleri üzerinde daralma uygulanması gerektiğinde, kontrol enerjisi de göz önünde bulundurularak, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, hem sayısal enerji değerleri göz önünde bulundurularak hem de kapalı çevrim yanıtları gözetilerek detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this PhD dissertation, new applications are researched in order to save helicopter control energy. With this reason, helicopter main rotor blade taper and root chord length are examined for helicopter control energy save. At the same time change of blade taper and root chord length are observed firstly on nonlinear models, then on simplified nonlinear models, and finally on linearized models. Some parametric and computational calculations are presented primarily. Moreover, in this PhD dissertation, variation of blade taper and root chord length during different flight speeds are examined and change of helicopter control energy with these two parameters are presented in three dimensional graphics. Then, effects of the variation of blade taper and root chord length on the closed-loop system are analyzed in detail. Finally, in this PhD dissertation, when it is needed to apply variation of blade taper on the main rotor for a helicopter due to the structural and aerodynamic reasons, taking control energy into consideration, both considering numerical energy values and also observing closed loop responses, the situation is explained in detail.