Betonarme döşemelerin çarpışma davranışının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of impact behavior of reinforced concrete slab
  1. Tez No: 514189
  2. Yazar: GÖKHAN KAÇARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT KIRAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme döşeme, çarpışma yükü, dinamik davranış, Reinforced concrete slab, impact load, dynamic behavior
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Betonarme döşemeler yapılardaki alanı kapatan ve üzerlerine etkiyen yükü kiriş, kolon, taşıyıcı duvarlar ve perde duvarlara aktaran düzlemsel yapı elemanlardır. Betonarme döşemeler ayrıca rijit diyafram kabulüyle deprem ve rüzgar etkisiyle meydana gelen yatay dinamik yükleri düşey taşıyıcı elemanlara rijitlikleri ile orantılı olarak dağıtırlar. Bununla birlikte, betonarme yapı elemanları çarpışma ve patlama gibi dinamik impulsif yüklere maruz kalabilirler. Çarpışma ve patlama yükleri kısa süreli etkimesine rağmen, yapısal elemanlarda ciddi hasarların meydana gelmesine sebep olabilirler. Bu hasarlar yerel olabileceği gibi, tüm yapının göçmesine de neden olabilir. Bu çalışmada çarpışma yüklemesine maruz betonarme döşemelerin dinamik davranışı ve çarpışma yükü etkisiyle meydana gelen çatlakların dağılımları deneysel olarak araştırılmıştır. Betonarme döşemelere etkiyen çarpışma yüklerinin, betonarme döşemelerin ivme ve deplasman değerlerinin zaman tanım alanında değişimi ölçülmüştür. Betonarme döşemelere uygulanan çarpışma enerjisinin ve boyuna donatı oranının, betonarme döşemelerin çarpışma davranışına etkisi belirlenmiştir. Betonarme döşemelerin çarpışma davranışı deneysel bulgular kullanılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete (RC) slabs are planar structure members that cover the areas in the building and transmit the vertical loads acting on them to the beams, columns, load-bearing walls and shear-walls. With the assumption of the rigid diaphragm, RC slabs also distribute the lateral dynamic loads occurring due to effects of earthquake and wind to the vertical load-bearing elements in proportion to their stiffness. Besides, RC structural members may be subjected to dynamics impulsive loads such as impact and blast. Despite to the fact that impact and blast loads act on during short time, they can cause significant damage to structural elements. These damages may be local, but they also cause the whole structure to collapse. In this study, the dynamic behavior of RC slabs subjected to impact load and also the distribution of impact load-induced cracks are investigated experimentally. Time-history of impact forces acting on RC slabs, the acceleration and the displacement values of RC slabs were measured. The effect of the magnitude of impact energy applied to RC slabs and longitudinal reinforcement ratio on impact behavior of RC slabs were determined. Impact behavior of RC slabs is interpreted by using experimental results.