Ortaokul 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesinde mektup yazma aktivitesinin kullanılması
The use of letter writing activity to identify 5th and 8th grade students' misconceptions about heat and temperature
  1. Tez No: 514302
  2. Yazar: FATİH AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Isı ve Sıcaklık, Kavram Yanılgısı, Öğrenme Amaçlı Mektup Yazma, Misconceptions, Heat and Temperature, Letter Writing, Writing-to-learn Activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki kavram yanılgılarını öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinden mektup yazma ile belirleyerek karşılaştırmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Giresun Yağlıdere'deki iki devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan 5. sınıftan 50 ve 8. sınıftan 50 öğrenci olmak üzere toplam 100 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak öğrenme amaçlı yazma aktivitelerinden mektup yazma aktivitesi kullanılmıştır. Öğrencilerin yazmış oldukları mektuplar içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş, öğrencilerin verdikleri cevaplara uygun olarak tema ve kodlar oluşturularak tablolar oluşturulmuştur. Araştırmanın sonucunda ortaokul 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklıkla ilintili kavramlara ilişkin birçok eksik ya da kavram yanılgısına sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca elde edilen bulguların karşılaştırılmasıyla 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin benzer kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Örneğin; ısı bir maddenin sıcaklığıdır, ısı termometre ile ölçülür, sıcaklığın birimi Joule'dür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to identify and compare fifth and eighth grade students' misconceptions about heat and temperature through letter writing, one of the writing-to-learn activities. Document analysis, a qualitative research method, was used for this study. The sample of this study consisted a total of 100 students (50 fifth graders and 50 eighth graders) from two middle schools in Yağlıdere, Giresun in 2017-2018 Fall Term. Letter writing, a writing-to-learn activity, was used as data collection method. The letters of the students were examined through content analysis and then tables were created by using themes and codes according to the students' replies. The results of this study concluded that the fifth and eighth graders had many missing conceptions and misconceptions about heat and temperature. Furthermore it was seen that the fifth and eighth graders had similar misconceptions. For example; heat is the temperature of a material, heat is measured with a thermometer, the measurement unit of temperature is Joule.