45 yaş üstü bireylerdeki internet bağımlılığının beş faktör kişilik özelliklerinden nörotizm ile korelasyonunun araştırılması ve bazı sosyo-demografik özelliklere göre incelenmesi
Examination of the correlation between internet addiction and neuroticism from five-factor personality traits in relation to sociodemographic factors among people over 45-years
  1. Tez No: 514301
  2. Yazar: SENA DURUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Faktör Kişilik, İnternet Bağımlılığı, Facebook Bağımlılığı, Five Factor Personality, Internet Addiction, Facebook Addiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın temel amacı 45 yaş üstü bireylerdeki internet bağımlılığının Beş Faktör Kişilik özelliklerinden nörotizm ile korelasyonunun araştırılması ve bazı sosyo-demografik özelliklere göre incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini İstanbul sınırları içinde bulunan 45 yaş üstü 120 kadın ve 120 erkek, toplamda 240 birey oluşturmaktadır. Katılımcılara araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Bergen Facebook Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda 45 yaş üstü bireylerin nörotizm ve cinsiyet değişkeni ile internet ve Facebook bağımlılığı düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre iş durumu değişkeni internet bağımlılığı düzeyi ile, gelir durumu değişkeni ise Facebook bağımlılık düzeyi ile negatif ilişkilidir. Ayrıca katılımcıların bağımlılık düzeyleri cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterirken, eğitim düzeyi, medeni durum, yaş, sigara kullanımı ve iş durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the correlation between internet addiction of individuals over 45 years old and the neuroticism from Five Factor Personality Traits and to examine them according to some socio-demographic characteristics. The sample of the study consisted of 240 individuals, 120 women and 120 men, over the age of 45, located in the borders of Istanbul. Socio-demographic Information Form, Five Factor Personality Inventory, Internet Addiction Scale and Bergen Facebook Addiction Scale were applied. As a result of the research, positive correlations were found between neuroticism and gender variables and the internet and Facebook addiction levels of individuals over 45 years old. According to the findings obtained in the research, job status is negatively related to the level of internet addiction and the level of income is negatively related to Facebook dependency level. Moreover, while the addiction level of the participants varies according to the gender variable, the level of education, marital status, age, smoking and employment status do not show any significant difference.