Makedonya Kızılalma-Karaman yörükleri ağzı (İnceleme-metinler-Sözlük)
Macedonia Kızılalma-Karaman yörüks' dialects (Examination-texts-glossary)
- Tez No: 514417
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız, ses bilgisi, Makedonya, Yörük, Yörüklük, sözlük, Kızılalma-Karaman Yörüklüğü, Dialect, phonetics, Macedonia, Yörük, Yörüklük, glossary, Kızılalma-Karaman Yörüklük
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı, Makedonya Cumhuriyeti'nin Kızılalma-Karaman Yörüklüğü'nde yaşayan Kızılalma-Karaman Yörüklerinin ağzını, derlenen metinler üzerinden ses bilgisi yönünden incelemektir. Bu şekilde, hem yok olmak üzere olan bir ağzı kayıt altına alıp bilimsel olarak incelemek hem de Balkan Türk ağızları bağlamında Türkiye Türkçesi ağız araştırmalarına katkı sağlamaktır. Çalışmanın ana materyali olan metinler, 2014-2017 yılları arasında 15 Kızılalma-Karaman Yörük köyünden 40 kişiden derlediğimiz görüntülü kayıtlara dayanmaktadır. Bu görüntülü kayıtlar tarafımızdan çeviri yazıyla çözümlenip metin hâline getirilmiştir. Bu metinlere dayanarak ses bilgisi incelemesi yapılmıştır. İncelemede örneklerin büyük bölümü derlemiş olduğumuz metinlerden alınmış olmakla birlikte, yer yer aynı ağızla ana dilini öğrenmiş bir birey olmanın yanında, daha önce not ettiğimiz materyalden de yararlandık ve bu metin dışı örnekleri de MDD (Metin Dışı Derlemeleri) kısaltmasıyla incelemeye dâhil ettik. Kızılalma-Karman Yörüklerinin ağız incelemesi yapılırken, Kızlalma-Karaman Yörüklerinin yaşadığı bölge, ayrı ayrı köy ölçeğinde ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Derlenen metinlerde ölçünlü Türkçede kullanılmayan, Yörüklere ait olan kelimeler de Sözlük bölümünde bir araya getirilerek Derleme Sözlüğü'ne de katkıda bulunulmuştur. Bu çalışmayla, akademik literatüre Makedonya'da yaşayan Kızılalma-Karaman Yörüklerini kapsayan ilk kez bir tez kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study the analysing the text which is compiled from the Yörük of Kızılalma-Karaman who live in the Kızılalma-Karaman Yörüklük of the Republic of Macedonia. Thus, it contributes to the documentation of a mouth culture which is about to be extinct, analyse it with academic language which helps in researches about mouth culture of Balkans and Anatolian Turks. The basis of the study is the video recordings compiled from 40 people from 15 villages of Kızılalma-Karaman Yörüklük between 2014-2017 years. These video recordings was made in text form (with transcript marks). Based on the texts compiled in the thesis, a sound information (fhonetics) examination was conducted. NTP (MDD) (Non-Textual Compilations) has also been included in the study to be able to reveal the voice information in every direction. While the mouth examination of Kızılalma-Karaman Yörükleri was carried out, the region where Yörüks of Kızlalma-Karaman lived was introduced by giving detailed information about the villagers. In the compiled texts the words belonging to Yörük were explained in the dictionary section and contributed to the Derleme Sözlüğü. This work will be the first of its kind in theses of academic literature which encompases the Yörüks of Kızılalma-Karaman.