Kuzey Makedonya Kızılalma-Karaman Yörüklerinin dünyası
The world of North Macedonian Kızılalma-Karaman Yörüks
- Tez No: 984707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ CAN SANNAV, PROF. DR. İLHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Coğrafya, Sosyoloji, Folklore, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Aktaş Dağı, Kızılama-Karaman Yörükleri, Yörüklerin Dünyası, Etnografya, North Macedonia, Aktash Mountasin, Kızılalma-Karaman Yörüks, World of The Yörüks, Ethnografia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu doktora çalışmasına Kuzey Makedonya'nın Aktaş Dağı eteklerinde yaşayan konargöçer Türkler yani Kızılalma-Karaman Yörükleri konu edinilmiştir. Osmanlı Türkiyesi döneminden, XIV. yüzyılın sonlarından itibaren bögede yaşayan insanların/yörüklerin etnografyası incelenmiştir. İlk kez bir çalışmada söz konusu bölge ve o bölgede yaşayan insanları/yörükleri bu denli kapsamlı ve ayrıntılı olarak sistemli bir şekilde ve bilimsel yöntemlerle ele alınmıştır. Bu yönüyle ilk ve temel bir eser olma niteliğini taşımaktadır. Sonraki bilimsel araştırmalara en temel kaynak ve bir başvuru eseri olacaktır. Öte yandan çalışma, baştan sona kadar tamamıyla bölgede yapılan alan araştırmasına dayanmaktadır. Zira araştırma, bilimsel ölçütlere dayanan, nitel araştırma yöntemlerinden katılımcı gözlem yöntemiyle 1998 ilâ 2025 yılları arasında özellikle 2007 yılından sonra Kuzey Makedonya'nın Aktaş Dağı eteklerinde yapılmıştır. Dolayısıyla bu çalışma çok meşakkatli, uzun süre üzerinde çalışılan ve emek verilen, çok çaba harcanan ve uğraş verilen; sabırla, dikkatlice, titiz bir alan araştırmasıyla yıllar içinde (27 yıl) ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation focuses on the nomadic Turks living on the slopes of Mount Aktaş in North Macedonia, namely the Kızılalma-Karaman Yörüks. The ethnography of the people/yörüks living in the region since the late 14th century, during the Ottoman Turkish era, has been examined. This is the first time that a study has systematically and scientifically addressed the region and its people/yörüks in such a comprehensive and detailed manner. In this respect, it is a pioneering and fundamental work. It will serve as a fundamental resource and reference work for subsequent scientific research. Furthermore, the study is based entirely on field research conducted in the region from beginning to end. The research was conducted between 1998 and 2025, particularly after 2007, in the slopes of Mount Aktaş in North Macedonia. Therefore, this study is a very arduous one, requiring long and laborious work, much effort, and dedication. It has emerged over the years (27 years) through patient, careful and meticulous field research.