Batılı kaynaklara göre Endülüs'te Moriskolara yönelik engizisyon uygulamaları (1492-1614)
Inquisition practices to moriscos in Andalucian according to the western sources (1492-1614)
  1. Tez No: 514477
  2. Yazar: ŞÜKRAN KONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Endülüs, Heretik, Morisko, Engizisyon, Engizisyon Uygulamaları, Andalucian, Heretics, Moriscos, İnquisition, İnquisition Proceses
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Moriskolar ve dolayısıyla onların Engizisyon mahkemelerinde yargılanmaları Endülüs Tarihinin en acı gerçeklerinden biridir. Bu çalışmada bu gerçekler olabildiğince objektif bir şekilde bütün yönleriyle ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede genel olarak Endülüs Müslümanlarının siyasi tarihi ele alınmıştır. Bunun yanında Engizisyon mahkemelerinin ortaya çıkışı, bu mahkemelerin İspanya versiyonu ve Müslümanlara karşı uyguladıkları yöntemlere değinilmiştir. Bunun yanında Engizisyona konu edilen suçlamalar, yargılama yöntemleri ve bu mahkemelerin verdiği cezalar anlatılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, yaklaşık yüz yıllık bir süreçte Moriskolara yönelik Engizisyon uygulamalarından dolayı çekilen sıkıntılar Batılı kaynaklar üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Moriscos and therefore their judgments in the Inquisition courts are one of the most bitter truths of the history of Andalusia. In this study, these facts have been tried to be presented in all directions as objectively as possible. In this context, the political history of the Muslims of Andalusia was generally discussed. In addition, the emergence of the Inquisition courts, the Spanish version of these courts and the methods they applied against Muslims were mentioned. In addition to this, the charges against the Inquisition, the methods of trial and the punishments given by these courts were tried to be explained. As a result, inquisition practices for Moriscos over a period of nearly one hundred years have therefore been assessed on the western sources of distress.