Yeni iletişim teknolojilerinin Suriye'den Avrupa'ya siber ağlarla ördüğü yasa dışı göç yolları
Illegal migration routes from Syria to Europe interlaced by new communication technolgies through cyber nets
  1. Tez No: 514529
  2. Yazar: NADİDE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Avrupa, düzensiz göç, sosyal medya, Syria, Europe, irregular migration, social media
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Suriye'de 2011 yılında başlayan savaş, dünya tarihinde ender görülen kitlesel bir dış göç dalgası yaratmıştır. Suriyeli bireyler“daha iyi koşullar”için Suriye'den Avrupa'ya göç etmektedirler, ancak bu göç, Avrupa ülkelerinde, sosyo-kültürel yapılarında değişim yaratacağı endişesiyle sınırları korumaya yönelik göçmen politikalarının sertleşmesine yol açmaktadır. Büyüyen kriz, Suriyeliyi yasa dışı göç yoluna yöneltmektedir. Facebook üzerinden örgütlenen binlerce insan, 14-15 Eylül 2015 tarihlerinde Edirne'de toplanmış ve Balkanlardan yürüyerek Avrupa'ya geçmeye izin verilmesini talep etmiştir. Bu, sosyal medyanın düzensiz göç sürecinde etkili olduğu öngörüsünü oluşturmuştur. Buradan hareketle, bu tez göç krizinin asıl öznesi olan Suriyeli bireylerin kendi bakışaçılarından yasa dışı göç yolunu nasıl oluşturduklarını, bu süreçte sosyal medyanın rolünü anlamayı ve kendi ifadeleriyle bu süreci anlatmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle Avrupa yasa dışı göç yolunu Avusturya'ya ulaşarak ya da orada yakalanarak tamamlamış, Avusturya'nın Linz kenti ve çevre kasabalarında ikamet etmekte olan 26 Suriyeli göçmenle derinlemesine mülakatlar yapılmış, sistematik gözlem notları alınmıştır. Bulguların neticesinde, sosyal medya ve paylaşım ağları dolayısıyla yeni iletişim teknolojilerinin, aktörün yani potansiyel göçmenin hâkim olduğu bir yasa dışı göç yolu yarattığı söylenebilir. Suriyeli birey, yola çıkmadan önce siber ağlar üzerinden neredeyse her adımını zihninde holografik bir izlenimle planlamış ve yasa dışı göç yolunu güvenli hale getirmiştir. Sosyal medya, ağ kuramının göçmene bağlı kılan önkoşuluna karşı bir alternatiftir. Ayrıca bulgulardan sınıfsal bir tespite de ulaşılmıştır: Bu göç, bir orta sınıf hikâyesidir. Tüm bulgular, düzensiz göç sürecinin Suriyeli yaşamlardaki olumlu ve olumsuz etkileri ve sürecin nasıl gerçekleştiğine dair genel bir çerçeve üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The war commenced in Syria in 2011 has created a massive immigration wave, rarely seen in the world history. Syrian individuals have been migrating from Syria to Europe for“better conditions”; however, this migration makes migrant policies for securing borders become rigid with the concern of changes in their socio-cultural structures. The growing crisis is leading the Syrian to the way of illegal immigration. Thousands of people organized via Facebook gathered together in Edirne on 14 th -15th of September 2015 and demanded to be allowed to pass on Europe by walking throughout Balkans. This has paved the way for a foresight that social media is highly influential in the process of irregular immigration. Thus, this thesis aims to understand how the Syrian individuals, as the main subject of the immigration crisis, from illegal migration routes from their own point of view and the role of social media in this process, and to narrate this process with their own expressions. For this reason, the researcher conducted in-depth interviews with 26 Syrian immigrants who went through the illegal immigration routes arriving at or captured in Austria and who reside in Austria's Linz city and its surrounding towns. Additionally, the notes of systematic observation were taken. According to the findings, it can be said that social media and sharing networks have created an illegal immigration way in, which the actor, the potential immigrant dominates. The Syrian individual has planned almost every step through cyber nets with a holographic impression on his/her mind before going on the road and has made the illegal immigration way safe for him or herself. Social media is an alternative against the immigrant-bound precondition of network theory. There is also a class evaluation stemming from the findings: This immigration is a middle-class story. All findings were evaluated in terms of the positive and negative effects of the irregular immigration process on the Syrian's life and on the general framework of how the process is carried out.