Hayvancılık sektöründe risk algısı ve davranışları: Afyonkarahisar örneği
Risk perception and behaviors in livestock sector: case in the city of Afyonkarahisar
- Tez No: 514605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK KAYAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, risk davranışları, risk algısı, faktör analizi, çoklu doğrusal regresyon, hayvancılık sektörü, Risk, risk behaviors, risk perception, factor analysis, multi linear regression, animal husbandry industry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hayvancılık sektörü, Afyonkarahisar ilinin en temel üretim ve işletim sistemlerinden birisidir. Gerek Türkiye'nin gerekse Afyonkarahisar ilinin geleceği sektörel üretim alt yapısının doğru kurgulanması önem arz etmektedir. Ancak değerlendirmelerin doğru ve rasyonel olarak yapılabilmesi, üreticilerin gözüyle sektöre bakılmasına ve risk algılamalarının iyi oluşturulmasına bağlıdır. Bu durumdan yola çıkılarak çalışmada Afyonkarahisar ilinde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, hangi risk davranışlarını gösterdikleri ve neleri hangi ölçüde risk kaynağı olarak algıladıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, Afyonkarahisar merkez ve Bolvadin, Çay, Sultandağı, Dinar, İhsaniye ve Çobanlar ilçelerinde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerine anket yapılması sonucu elde edilen verilerin değerlendirmelerini kapsamaktadır. Çalışmada elde edilen verilere faktör analizi uygulanmış, risk davranış ve risk kaynaklarına ilişkin sorular faktörlerde toplanmıştır. Risk davranış ve kaynak puanları frekans değerleriyle birlikte tablolarda özetlenerek sunulmuştur. İşletme sahiplerinin demografik ve çiftlikle ilgili özellikleriyle, risk davranışları ve risk kaynak algıları arasındaki ilişki, normal dağılım göstermediğinden dolayı Mann-Whitney U Testi ve Kruskall Wallis Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Risk davranışlarının risk kaynak algılamasına etkisini belirlemede çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanarak modelleme kurulmuştur. Risk davranışları ve projelerden faydalanma durumunun, risk kaynak algılamasına etkisini belirlemede çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanarak bir model kurulmuştur. Elde edilen bilgiler ışığında Afyonkarahisar örneğinden yola çıkılarak, sektörün ülkemizdeki geleceği açısından değerlendirmelerde bulunulmuş ve bu kapsamda çeşitli öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Animal Husbandry is one of the most basic production and operation field in Afyonkarahisar province. Planning and creating the right industrial production infrastructure has a great importance for the future of Afyonkarahisar province as well as for the whole country. But a correct and rational evaluation can be made through the eyes of the producers which sees the industry as a whole and through creating a good risk perception. Considering these factors, the aim of this work is to find which risk behaviors are observed amongst the owners who is doing business in animal husbandry industry in Afyonkarahisar province and what factors they see as a risk at which rates. Data used in this research consists of information obtained from the survey made to the owners doing business in animal husbandry industry in Bolvadin, Çay, Sultandağı, Dinar, İhsaniye, Çobanlar and the central district of Afyonkarahisar province. Factor Analysis is used in this work to these obtained data and questions related to risk behaviors and risk sources are gathered in the factors. Risk behaviors and risk sources ratings and their frequency values are presented in tables briefly. Because of the correlation between the demographical features of the proprietors with the features of their animal farms and their perception of risk behaviors and risk sources is not normally distributed, analysis is done by using Mann-Whitney U Test and Kruskall Wallis Test. To determine the effects of the risk behaviors on perceiving the risk sources, a model is created by applying multi linear regression analysis. According to the final results, through the example of Afyonkarahisar province, evaluations are made about the future of animal husbandry industry in our country and some suggestions are made according to this evaluation.