Prostat kanseri gelişiminde STAMP2 ve SIRT1 ilişkisinin araştırılması
Investigating the relationship between STAMP2 and SIRT1 in prostate cancer development
  1. Tez No: 514639
  2. Yazar: SERHAN TURUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL SAMİ KORKMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE DEBELEÇ BÜTÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Biotechnology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: STAMP2, prostate cancer, SIRT1, AR signaling pathways
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Altı membran geçişli prostat proteini 2 / six transmemrane protein of prostate 2 (STAMP2) geni, prostat kanserinde (PCa) androjen tarafından düzenlenen bir gendir. STAMP2 ektopik ekspresyonu, hücre çoğalmasını ve kolonizasyonunu arttırdığı bulunmuştur. Farklı hücre hatlarında yapılan çalışmalarda ve protein yapısında belirlenen bölgelerde, hücresel metabolizmada bir rolü olabileceği düşünülmektedir. STAMP2'nin bu önemli görevlerini anlayabilmek için; PCa hücre hatlarında, farklı metabolik koşullarda, SIRT1 proteini ile olan ilişkisi ve bu regülasyonun hücreye etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu tez çalışmasında STAMP2 ve SIRT1 ekspresyon durumlarının antagonist bir regülasyonda olduğu ve bu durumun hücre fenotipine etki ettiği gözlenmiştir. Bu regülasyon PCa hücrelerinin çoğalması ve sağkalım mekanizmalarını daha iyi anlamamızı sağlayarak, terapötik tedavilerin etkisini arttıracak öneme sahiptir. Sonuçlarımız, farklı metabolik koşullarda STAMP2 ile SIRT1 regülasyonunun mitotik aktivite, oksidatif stress yanıtı ve DNA hasar onarımı sinyal yolaklarında yer alan proteinleri etkilediği ve yapılan analizlerde bu parametrelerin hücre çoğalmasını düzenlediği gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler: STAMP2, prostat kanseri gelişimi, SIRT1, AR sinyal yolakları.
Özet (Çeviri)
The six transmembrane protein of prostate 2 (STAMP2) is an androgen- regulated gene whose mRNA expression is increased in prostate cancer (PCa). Ectopic expression of STAMP2 in prostate cancer cells significantly increases cell proliferation and colony formation. Metabolic studies in different cell lines and identified domains in the protein structure, these data established that STAMP2 may play a role in cellular metabolism. To be able to elucidate the function of STAMP2, we aimed to investigate the relationship between SIRT1 protein and cellular effects of this regulation on PCa cell lines under different metabolic conditions. In this study, we showed that STAMP2 and SIRT1 expression states are in an antagonist regulation and this affects the cell phenotype. The regulation allows us to better understand the proliferation and survival mechanisms of PCa cells, which is important to increase the effect of therapeutic treatments. Further, we found that, under different metabolic conditions, regulation of STAMP2 and SIRT1 has affected mitotic activity, oxidative stress response and DNA damage repair signaling pathways proteins and signal pathways proteins. In the analyzes performed, it has been shown that these parameters regulate cell proliferation.