Vajinal yolla dünyaya gelen bireylerle sezaryenle dünyaya gelen bireylerin stresle başa çıkma tarzları mizaç ve karakter özelliklerinin karşılaştırılması
Ways of individuals who were born by vajinal birth or c-sections (Cesarean delivery) in compari̇son of their coping with stress, temperament and character
  1. Tez No: 514685
  2. Yazar: DENİZ ORUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Temperament and Character Inventory, Personality, Temperament, Character, Ways of coping with stress, Ways of born, Vajinal birth, Cesarean
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kişiliğin öğeleri olan mizaç ve karakter özellikleri bireyi kendisi yapan özellikler barındırır. Yaşam boyu karşılaştığımız stresörlerle başa çıkma şeklimiz ise hayatımıza çok yönlü yansımaları olan seçimlerdir. Mizaç ve karakter özellikleri ve stresle başa çıkma tarzları birçok araştırmaya konu olmuştur. Ancak doğum şekilleri üzerinde bu konular ilk kez çalışmamızda ele alınmıştır. Çalışmamızda doğum şeklinin mizaç ve karakter boyutlarına ayrıca stresle başa çıkma tarzlarına etkisi araştırılmıştır. Amaç doğum şeklinin mizaç ve karakter boyutlarına ve stresle başa çıkma tarzlarına etki edip etmediğini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini 18-25 yaş grubundaki 302 normal doğum ve sezaryenle dünyaya gelen bireyler oluşturmuştur. Araştırmada katılımcılara sosyo-demografik veri formu, Mizaç ve Karakter Envanteri (TCI) ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği (SBÇÖ) uygulanmıştır. Ölçekler online uygulanmıştır. Araştırma sonucunda vajinal doğumla dünyaya gelenlerde sezaryen doğumla dünyaya gelenlere göre Ödül bağımlılığı mizaç boyutu, Kendini Aşma karakter boyutu daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca sezaryenle doğanlarda, normal doğumla dünyaya gelenlere göre Yenilik Arayışı mizaç boyutu yüksek çıkmıştır. Stresle Başa Çıkma tarzlarında doğum şekli vajinal olanların, doğum şekli sezaryen olanlara göre daha fazla kaçınma eğiliminde olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar bize doğum şeklinin mizaç, karakter ve stresle başa çıkma tarzlarına etki ettiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Temperament and character which are components of personality have some features that make up a person. Coping with stressors that we encounter during our lifetime is our choices which have reflections on our lives. Temperament and character and coping with stress have been researched for several times. However, for the first time a research about the relationship between temperament and birth methods was conducted with this study. In the study, dimensions of temperament and character as well as ways of coping with stress were searched. The aim was to find out whether the way of born affect temperament, character dimensions and the ways of coping with stress or not. Data were collected from 18-25 years old 302 participants who were delivered by vaginal birth and c-section. Participants were provided with socio-demographic data form, Temperament and Character Inventory (TCI) and Coping with Stress Scale. The scales were carried out online. According to study, it is found that Reward Dependence and Self Transcende temperament dimensions are higher within people who were delivered by vaginal birth compared to the c-section born people. Moreover, people born by c-section have higher scores on Novelty Seeking temperament dimension compared to the other group. Furthermore, people delivered by c-sections were found to have an inclination towards avodiance when it comes to ways of coping with stress. As a result, it can be concluded from the research that, delivery methods have an impact on temperament, character and ways of coping with stress.