Kur'ân-ı Kerîm açısından dünyevîleşme sebepleri ve sonuçları
Current examinations and results from Kur'an-i Kerîm
- Tez No: 514767
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, İslam, din, dünyevileşme, seküler, dünya, âhiret, zühd, irşad, Qur'an, Islam, religion, secularisation, world, hereafter, asceticism, act of showing true path
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Çağımız insanın en temel problemlerinden biri de dünyevileşmedir. Kur'ân'ın sürekli olarak vurguladığı dünya-âhiret dengesinin dünyanın lehine bozulması, insanın hem bugününü hem de yarınını olumsuz olarak etkiler. Çoğu zaman sekülerleşme ile aynı anlamda kullanılan dünyevileşmeyi, biz“dünyaya aşırı meyletme, madde ve menfaat merkezli yaşama”anlamıyla ele aldık. Kur'ân dünya nimetlerinden istifade etmeye engel olmaz. Hatta nimetlerin iman edenler için hazırladığını söyler. Kur'ân'ın onaylamadığı, dünya hayatını ebedi zannederek yaşamaktır. Hz. Peygamber döneminde de ondan önceki peygamberlerin döneminde de dünyevileşme illetine yakalananlar olmuştur. Bu illet insan karakterinde ve sosyal hayatında pek çok olumsuzluğa sebep olmaktadır. Dünyevileşmenin sebep, sonuç ve tezahürlerini ortaya koyan Kur'ân; bu tehlikeye karşı durmanın yollarını da göstermiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main problems faced by the modern is the secularisation. The balence between the World and the hereafter emphasized constantly by The Qur'an affects negatively on both today and tomorrow of man. We meant the secularisation more often used same as the secularism in the sense of tendency heavily towards temporal things, living a life centered on the temporal interested benfits. Qur'an never prevents us from getting benefits from worldly bestowings, moreover it says that all the divine givings are bestowed fort he believers. What the Qur'an never approves is tol ive on life thought as eternal. There were sone ill-thought persons caught by this secularisation. This ilness causes nefative affects on social life as well as on the human character. Qur'an citing clearly on the causes, the results and manifestation of the secularisation shows also the ways of resistence against this danger.