Ahmet Mithat Efendi'nin romanlarında erkek narsisizmi
Male narcissism in the novels of Ahmet Mithat Efendi
  1. Tez No: 514809
  2. Yazar: HİLAL TÜLEGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: edebiyat, psikanaliz, Narsisizm, Echo, erkek narsisizmi, Ahmet Mithat Efendi, Literature, psychoanalysis, Narcissism, Echo, male narcissism, Ahmet Mithat Efendi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Psikanalizin çalışma konularından olan narsisizm, Antik Yunan'a ait mitolojik metinlerden Narkissos ve Echo mitine dayandırılmaktadır. Zengin bir çağrışıma sahip olan bu mit, psikanalistlerin dikkatini 19. yy. sonlarında çekmiştir. Narsisizm, erken çocukluk döneminde gelişen bir kişilik bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğu tespit edilen bireyler, ilgilerini kendi bedenlerinde ve benliklerinde toplamışlardır. Aslında narsisizm, derinlerde hissedilen eksiklik ve yoksunluk duygularına karşı oluşturulmuş bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Bu açıdan bakılınca narsisizmin Osmanlı'nın yıkılma dönemine özgü sosyal, siyasal eksiklikleri anlatmaya uygun imgeler taşıdığı ve bu dönem eserlerini açıklamakta kullanılabileceği fark edilmektedir. Narsistik yazarlarda ve onların yarattıkları kahramanlarda tespit edilen özelliklerin yorumlanması, bu kişilikleri oluşturan yazarlara, onların eserlerine dönemin sosyal ve toplumsal olaylarına yeni bakış açıları kazandıracaktır. Bu sayede daha önce tespit edilmemiş bazı noktaların açığa çıkması ve eserler hakkında farklı yorumlara ulaşılması da mümkün olacaktır. 19. yy. yazarı olan Ahmet Mithat Efendi, romanlarının çoğunu psikanaliz biliminin gelişiminden önceki tarihlerde yazmış olmasına rağmen, eserlerinin narsisizm üzerinden açıklanması mümkündür. Son yıllarda eserleri üzerine pek çok çalışma yapılan yazarın romanlarının psikanalitik bakış açısıyla incelenmesi devri de açıklayan sonuçlara ulaşılmasına imkân sağlayacaktır. Ahmet Mithat Efendi'nin Romanlarında Erkek Narsisizmi başlığını taşıyan bu çalışmada siyasal, sosyal ve tarihî anlamlar taşıyan bir dönemde yazılan eserleri psikanalitik bir yaklaşımla ve narsisizm açısından değerlendirmek dönemin sebepler alanına farklı bir yaklaşımla yeni açıklamalar yerleştirmek amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Narcissism, one of the subjects of psychoanalysis, is based upon the myth called Narkissos and Echo of the mythologic text of Ancient Greece. The myth, involving rich association, has attracted the psychoanalysts since the end of 19th century. Narcissism is a personality disorder which develops during early childhood stage. Individuals diagnosed as the disorder, pays their attention to their own selves and own bodies. Actually narcissism is a kind of defense mechanism against the feelings of deficiency and deprivation felt deep inside. Within the context, It can be noticed that narcissism carries proper images to describe the social and political deficiencies observed during the period of dissolution of Ottoman Empire and the literary works of that period. Interpretation of the characteristics identified in narcissistic authors and the characters created by them will provide new approaches to their literary works and events occured in that period. Therefore the study will make it possible to reveal the undiscovered points and various interpretations of the literary works. Although Ahmet Mithat Efendi, one of the 19th centrury authors, composed his literary works before the development of psychoanalysis, it is possible to interpret his works within the framework of narcissism. Psychoanalytical interpretation of his novels which have been examined in various studies recently will make it possible to reveal the results describing the dissolution period. The study titled as Male Narcissism In the Novels of Ahmet Mithat Efendi aims to examine the the literary works during the period carrying political, social and historical contents within a psychoanalytical perspective and bring new interpretations to the causes of the period with a new approach.