Ferzan Gürel'in hayatı, sanatı ve eserleri
The life, art and works of Ferhan Gürel
- Tez No: 514808
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ferzan Gürel, Türk Edebiyatı, toplumsal gerçekçilik, Türk öyküsü, Türk romanı, çocuk edebiyatı, Ege yazarları, Ferzan Gurel, Turkish Literature, social realism, Turkish Story, Turkish Novel, children's literature, Agean authors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
1919-2009 yılları arasında yaşamış olan Ferzan Gürel, Cumhuriyet dönemi edebiyatının toplumsal gerçekçi yazarlarındandır. Aynı dönemin önemli yazarlarından öykü, roman ve fikir yazarı Samim Kocagöz ile şair, fikir ve öykü yazarı Halil Kocagöz'ün kız kardeşidir. Ege Bölgesi'nin köklü ailelerinden birine mensuptur. Öykü, deneme ve gezi yazıları yazan avukat Ziya Gürel (1947) ile akademisyen ve politikacı Şükrü Sina Gürel (1950)'in annesidir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olduktan sonra kısa bir dönem öğretmenlik yapmış ve ailevi sebeplerle mesleğinden ayrılmıştır. Bundan sonraki zamanlarda yazmak onun için bir sığınak olmuştur. 90 yaşında vefat eden Ferzan Gürel'in, uzun hayat hikâyesi içinde Türkiye'nin toplumsal, siyasal ve edebî birçok değişimi yer alır. Toplumsal duyarlılıklara sahip bir insan olan yazar, eserlerinde toplumsal fayda hedefini gözetmiştir. Türkiye'nin ve özellikle de Ege bölgesinin tarihî ve sosyal değişimleri onun duyarlılık alanında ön planda yer alırlar. Bu sebeple de bir bölge yazarı sayılabilen sanatçının bütün eserlerinde gözlem ve deneyimleri ile Ege'nin insan manzaraları geniş bir yer tutmaktadır. Bir kadın yazar olarak hemcinsleri ve çocuklar etrafında ciddi duyarlılıkları olan yazar, eserlerindeki tespitleriyle konuya dikkat çekmektedir. Yazı hayatı 1940'lı yıllarda başlayan Ferzan Gürel, ilk yazılarını Söke Gazetesi'nde yayımlamış, başta yerel olmak üzere Türkiye'nin pek çok edebiyat dergisinde kalem faaliyetleri yer almıştır. Öyküleri Evcilik Oyunu (1962), Şeftali Çiçekleri (1965), Kara Tutku (1971), Ölü Gözünden Yaş (1979), Kordon Boyu (1985) ve Umutsuzlanmanın İz Düşümü (1985) adlı altı kitapta toplanmıştır. Yazarın Güney Doğu'ya Geçit Yok (1990) ve İzmir'in İşgalinden Kurtuluşa (2000) isimleriyle yayımlanmış iki romanıyla Nurtane (2013) isimli bir çocuk romanı yayımlanmıştır. Bunların dışında süreli yayın organlarında yayımlanmış bazı denemeleri de bulunan yazarın ailesinden temin edilmiş evrakı arasında yayımlanmamış denemeleri de bulunmaktadır. Ferzan Gürel'in Hayatı, Sanatı ve Eserleri başlıklı bu yüksek lisans tezi, yazarın kitaplaşmış bütün eserleri, dergi ve gazetelerde yayımlanmış ancak kitaplaşmamış bütün metinleri ve evrakı arasında yer almış ancak yayımlanmamış diğer metinlerinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Ailesinin verdiği bilgi ve dokümanla hayat hikâyesi bütün boyutlarıyla ortaya konulmuş olan sanatçının edebî çalışmaları üzerinde de derin analiz yapılmış ve yazar Cumhuriyet dönemi edebiyatı tarihine kazandırılmak istenmiştir. Ferzan Gürel'in Hayatı, Sanatı ve Eserleri başlıklı bu yüksek lisans tezi, beş ana bölüm olarak düzenlenmiştir. Çalışmada Ferzan Gürel'in hayatı ve edebî kimliği değerlendirilmiş, yazarın öykücülüğü, romancılığı, çocuk romancılığı, hatıra ve denemeleri üzerinde türün teknik ihtiyaçları doğrultusunda çalışılmıştır. Yazarın altı öykü kitabı, iki romanı, bir çocuk romanı, hatıratı ve denemeleri yapısal özellikleri bakımından değerlendirildikten sonra bütün eserleri temaları, anlatım teknikleri, dil ve üslup özellikleri bakımından da incelenmiştir. Bununla birlikte Ferzan Gürel'in öykülerinden ve romanlarından yapılan alıntılar kısaltmalarla gösterilmiştir. Şimdiye kadar üzerinde çalışma yapılmadığı için edebiyat tarihlerinde yer verilmemiş olan Ferzan Gürel, Türk insanının yaşama biçimini ve meselelerini anlatan toplumsal gerçekçi bir yazar olarak Türkçenin ve Türk edebiyatının gelişmesine katkılarda bulunmuş bir sanatçıdır.
Özet (Çeviri)
Ferhan Gurel who had lived between 1919-2009 is one of the social realist authors of Republican Literature period. She was the sister of one of the important authors of the same period Samim Kocagoz, who is a novel and idea author and poet, story and idea author Halil Kocagoz. She was a member of a well-established family. She was the mother of Ziya Gurel (1947) who is a lawyer who writes travelling writings, stories and trial writings and the mother of Sukru Sina Gurel who is an academician and a politician. She practised teaching for a short period after she was graduated from Istanbul University Faculty of Literature and the Department of English Language and Literature. Then she quitted her job due to family related reasons. After that, writing had become a shelter for her. Turkey's many social, lingual and political changes has taken place in the story of Ferhan Gurel who died at the age of 90. The author who has social sensitivity had written with the purpose of social benefits. Turkey's and especially the Agean regions's social and historical changes have taken a big place in her sense of social sensitivity. That's why the observations and experiences and the people view of Agean region is a main part of this regional author. As a female author, she had developed a great sensitivity for women and children and she had brought attention to them with her fixings in her works. Ferzan Gurel, who had started her writing career in 1940s, had published her first works on Soke Newspaper and she continued publishing her work in other publications especially in the regional ones. She collected her stories in six books named Play House(1962), Peach Flowers(1965), Black Passion(1971), Teardrop From the Eye of the Dead(1979), Kordon Boyu(1985) and Projection of Getting Hopeless(1985). The author had two published books named No Passing to Southeast(1990) and From the Invasion to Liberation of Izmir(2000) and one published children's book named Nurtane(2013). In addition to these the author had several trial writings that had been published in many publications, also there had been found many unpublished trial writings within her belongings after her death. This Graduate Thesis named The Life, Art and Works of Ferzan Gurel, was prepared with consideration of all of the published and unpublished works of the author. With the help of the documents and the information that her family gave, her whole life has been introduced and all of her works has been analyzed with purpose of redounding her to Republican Literature. This graduate thesis named The Life, Art and Works of Ferzan Gurel is written by five main sections(kalin yazdigin yer burasi). In this thesis, the life and literature identification of the author has been examined, the story telling, novel and children's novel writing, memoirs and trial writings has been examined with the required technical work of the types of writings. Six books, two novels, one children's novel, a memoir and trial writings have been examined by the structural aspects and after that all of her works were studied by their themes, writing techniques and lingual aspects. The author, who is not in the history of literature, due to lack of studying on her work, as a social realist author who wrote about the society's life and problems, is an important author who helped the development of Turkish language and literature.