Kur'an-ı Kerim'de geçen dua örneklerinin psikolojik açıdan analizi
Psychological analysis of prayer examples in Qur'an
  1. Tez No: 514994
  2. Yazar: DİLEK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA NACİ KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: dua, inanç, istek, arzu, ihtiyaç, Kur'an, psikoloji, insan, prayer, faith, desire, need, Qur'an, psychology, human
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezin konusunu, Kur'an-ı Kerim'deki dua örneklerinin psikolojik açıdan değerlendirilmesi oluşturmaktadır. Sorunlar, istekler, beklentiler gibi insanın temel özelliklerine bağlı olarak duanın rolü konu edilecektir. Bu çalışma; Kur'an-ı Kerim'deki dua örneklerinin insan psikolojisi ile ilişkili olduğu varsayımına dayanmaktadır. 'Dua'yı konu eden bu çalışmanın amacı, insan psikolojisi açısından önemli yeri olan duanın Kuran-ı Kerim'deki örneklerini, insanın ihtiyaçları, istek ve arzuları, beklentileri ve yaşadığı sorunlar çerçevesinde psikolojik açıdan değerlendirmektir. Din psikolojisi perspektifi ile hazırlanan bu çalışmada, Kur'an-ı Kerimdeki dua örnekleri ele alınmış, bu dua örneklerini daha iyi anlamlandırabilmek amacıyla tefsir kaynakları incelenmiştir. Ayrıca 'dua'yı konu edinen farklı alanlarda yapılmış çalışmalar, din psikolojisi kaynakları ile birlikte incelenmiştir. Kur'an-ı Kerim 'dua' konusunda inanan insana yol göstermektedir. Yaklaşık iki yüz kadar ayet dua ile ilişkilidir. Duaların bir kısmı bizzat kişilerin yaptıkları dualardan oluşmakta, bir kısmı ise Allah'ın kullarına çeşitli durumlar karşısında öğrettiği dualardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the psychological evaluation of the prayer examples in the Qur'an. Depending on the basic characteristics of the person, such as problems, desires, expectations, the role of prayer will be discussed. This study is based on the hypothesis that prayer samples in the Qur'an are related to human psychology. The aim of this study is to evaluate prayer examples in the Qur'an, which is an important place in human psychology, within the framework of human needs, desires, expectations and problems, psychologically. In this study, which is prepared with a perspective of religious psychology, the examples of prayers in the Qur'an were analyze and tafsir sources were studied in order to better understand these prayer examples. In addition, studies in different fields on 'prayer' were studied together with sources of religious psychology. The Qur'an leads believers on 'prayer'. About two hundred verses are associated with prayer. Some of them are consisted of prayers made by people, and some of them are consisted of prayers that are taught to servants by Allah in various situations.