25-45 yaş arası yetişkinliklerde psikolojik dayanıklılığın öz yeterlilik üzerindeki etkisi
The impact of resilience on self- efficacy in adolescents between 25 and 45 years of age
- Tez No: 515010
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yetişkinlik, Psikolojik Dayanıklılık, Öz Yeterlilik, Adolescent, Resilience, Self- Efficacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Geleneksel psikoloji anlayışı bireyin olumsuz yönlerine odaklanan anlayışını aksine; günümüzde psikolojide pozitif psikoloji yaklaşımının görüşleri öne çıkmaktadır. Psikolojik dayanıklılık pozitif psikolojinin bir kavramıdır. Psikolojik dayanıklılık iyi uyum süreci olarak belirtilmektedir. Öz-yeterlilik ise sosyal bilişsel kuramın bir kavramı olarak, bireyin bir işi yapabilme ve başarabilme yeteneği ile ilgili kişisel görüşü olduğu ifade edilmektedir. Tezin genel amacı, yetişkinlik döneminde psikolojik dayanıklılığın öz yeterlilik üzerindeki etkisinin ele alınmasıdır. Bu araştırmada, 25-45yaş arası yetişkinliklerin psikolojik dayanıklılığın öz-yeterlilik üzerindeki etkisi bazı değişkenlerin üzerinden incelenmiştir. İstanbul'un çeşitli ilçelerinde yaşayan, farkı meslek ve medeni durumlara sahip, 129 kadın ve erkek yetişkin ile çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya katılan her kişiden, Kişisel Bilgi Formu, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ) ve Genel Öz Yeterlik Ölçeği (GÖYÖ) doldurması istenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular sonucunda, 25-45 yaş arası yetişkinlerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri arttıkça, öz yeterlilik düzeyleri artmaktadır. Bununla birlikte, psikolojik dayanıklılık ölçeği alt ölçekleri olan kendilik algısı, sosyal yeterlilik, yapısal stil, aile uyumu, sosyal kaynaklar ölçeklerinden alınan puanlar arttıkça ve öz yeterlilik düzeyi de artmaktadır. Kadınların sosyal kaynaklar puanı daha iyi çıkmıştır. 36-40 yaş arası yetişkinlerin kendilik algısı puanı yüksek çıktığı görülmektedir. Üniversite mezunlarının psikolojik dayanıklılık puanı yüksek çıkmıştır. Elde edilen bulgular alan yazın çerçevesinde detaylı olarak yorumlanmıştır. Sonuçlardan yola çıkılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unlike traditional psychology, which focuses on the negative aspects of the individual, the opinions of the positive psychology approach to psychology come to the forefront today. Resilience is a concept of positive psychology. Resilience is indicated as a positive adaptation process. Self- Efficacy is expressed as a concept of social cognitive theory, in which the individual is a personal opinion about the ability to perform and accomplish a job. The overall aim of the thesis is to address the impact of resilience on self-efficacy in adulthood. In this study, the impact of resilience on self-efficacy of adulthood between the ages of 25 and 45 years has been examined through some variables. A study was conducted with 129 male and female adults living in various districts of Istanbul, with different occupational and marital status. Everyone participating in the study was asked to fill out the Personal Information Form, the Resilience Scale for Adults and the General Self-Efficacy Scale. As a result of findings, when the resilience levels of adults aged 25-45 increase, their self-efficacy levels increase. However, self-efficacy level increases as subscales of resilience endurance scale such as self-perception, social competence, structural style, family adjustment, scores from social resources increase. The result shows that women's social resources score is better. It is seen that adults aged 36-40 years have a high self-perception score. University graduates have higher psychological endurance scores. Obtained findings are interpreted in detail in the literature. According to results, some suggestions have been made.