Joseph Raz'ın özgürlük ahlakı
Joseph Raz's morality of freedom
- Tez No: 515028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ERİNCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Özerklik, Ahlak, Otorite, Birey, Mükemmeliyetçilik, Freedom, Autonomy, Morality, Authority, Individual, Perfectionism
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Özgürlük Antik dünyada daha metafizik bir şekilde anlamlandırılmıştır fakat modern dönemde politik ve sosyal değişimlerle birlikte pratik bir anlam kazanmıştır. Antik dönemden sonra asıl değişim Thomas Hobbes'un devleti bir toplum sözleşmesi etrafında meşrulaştırması ile gözlemlenir. Bununla birlikte birey özgürlüğünü çıkarları için kısıtlamanın ilk adımını atmıştır. Ardından Locke ile birlikte otorite de birey karşısında sınırlandırılmaya başlar. Mill ve Klasik Liberalizm ile ise bu sınırlandırma arttı. Özgürlük pozitif ve negatif yönlerden konuşulmaya başlanmıştır. Ardından, John Rawls, adalet teorisi ile hem siyaset felsefesi adına hem de otorite-birey ilişkisi adına oldukça verimli tartışmaların çıkmasına sebep olmuştur. Rawls'tan sonra ortaya çıkan tartışmalarda, Joseph Raz otoriteyi meşrulaştırmak için oluşturduğu tezlerle otoritenin meşruiyet kazanabilmek için bireye olan ihtiyacının altını çizmiştir. Ardından mükemmeliyetçilik, ahlak, özerklik ve değer çoğulculuğu anlayışlarını içinde barındıran ve toplumdan kopmadan özerk bir hayat sürebilmenin yolunu gösteren bir özgürlük ahlakı tezi ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Freedom has been understood more metaphysically in the Ancient World, but it has gained practical meaning with social and political changes in Modern times. After the antiquity, the real change is observed with Thomas Hobbes legitimizing state with social contract. However, the individual has taken the first step in restricting his freedom for his benefits. Then, with Locke, authority is also limited by the individual this limitation has increased with Mill and Classical Liberalism. Also freedom has been spoken from positive and negative (freedom) sides. With the theory of justice, John Rawls led to fruitful discussions both in the name of political philosophy and in the name of authority-individual relations. In the discussions following Rawls, Joseph Raz underlined the need of authority to individual with for legitimizing authority with legitimizing thesis. Then, he presented a morality of freedom thesis which consists notions of perfectionism, morality, autonomy and value pluralism and shows that the path of autonomous life without being disconnected from the society and culture.