Onkoloji hastalarında manevi iyiliğin umut ve depresyonla ilişkisi
The association of spiritual well-being with hope and depression in oncology patients
  1. Tez No: 515065
  2. Yazar: GÜLNAZ ATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, hemşirelik, manevi iyilik, onkoloji hastası, umut, umutsuzluk, Depression, hope, hopelessness, nursing, oncology patient, spiritual well-being
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, onkoloji hastalarında manevi iyiliğin, umut ve depresyonla ilişkisinin belirlenmesidir. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı ve ilişkisel türde olan araştırmanın evrenini, Temmuz 2017- Aralık 2017 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi ve Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi onkoloji kliniklerinde yatan hastalar oluşturmuştur. Örneklemini ise, bir örneklem hesabına gidilmeden araştırmanın yapıldığı tarihler arasında ilgili kliniklerde yatan 210 hasta oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak; Hasta Tanıtım Formu, FACIT-Sp-12 (Version 4), Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, One-Way Anova, pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırma sonucunda FACIT-Sp-12 (Version 4) ölçeği; Anlam alt boyut puan ortalaması 9.48±1.98, Barış alt boyut puan ortalaması 9.77±2.45, İnanç alt boyut puan ortalaması 12.78±2.21 ve ölçeğin toplam puan ortalaması 32.02±5.14 olarak bulunmuştur. Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puan ortalaması 4.15±4.17 ve Beck Depresyon Ölçeği toplam puan ortalaması 16.05±8.29 olarak bulunmuştur. Hastalarda; manevi iyilik ile umutsuzluk ve depresyon arasında negatif yönde, depresyon ile umutsuzluk arasında ise pozitif yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Sonuç: Onkoloji hastalarının manevi iyilik düzeyleri yüksek, umutsuzluk ve depresyon düzeyleri düşük olup; manevi iyilik düzeyleri arttıkça umutsuzluk ve depresyon düzeyleri azalmakta, umut düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to find out the association of spiritual well-being with hope and depression in oncology patients. Material and Method: The universe of this descriptive and relational study consists of patients hospitalized in oncology clinics of Atatürk University Research Hospital and Erzurum Training and Research Hospital between July 2017 and December 2017. No sample was chosen in the study and the sample consisted of 210 patients hospitalized in the aforementioned clinics between the dates the study was conducted. As for data collection tool, Patient Information Form, FACIT-Sp-12 (Version 4), Beck Hopelessness Scale and Beck Depression Inventory were used. The data were analyzed by using SPSS 22.0 program. Descriptive statistics, One-Way Anova, Pearson correlation and regression analysis were used in the assessment of research data. Results: As a result of this research, FACIT-Sp-12 (Version 4) scale; Mean subscale average score was 9.48±1.98, Peace subscale average score was 9.77±2.45, Faith subscale average score was 12.78±2.21 and mean total score was 32.02±5.14. The Beck Hopelessness Scale total score average was 4.15±4.17 and the Beck Depression Inventory total score average was 16.05±8.29. Negative significant association was found in patients between spiritual well-being and hopelessness and depression but positive significant association between depression and hopelessness. Conclusion: Spiritual well-being levels of oncology patients are high, while their hopelessness and depression levels are low; as levels of spiritual well-being increase, levels of hopelessness and depression decrease and levels of hope increase.