İntrauterin gelişme geriliği ile komplike olmuş gebeliklerde maternal serumda oksidatif stres ve Ürotensin 2 seviyeleri
Oksidative Stress and Urotensine 2 Levels in maternal serum in pregnancies complicated by Intrauterine Growth Restriction
  1. Tez No: 515076
  2. Yazar: ESRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Intrauterine growth restriction, oxidative stress, thiol-disulfide, urotensine 2
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Daha önce yapılan çalışmalarda intrauterin gelişme geriliği (İUGG) ile komplike olmuş gebeliklerde oksidatif dengenin bozulduğuna dikkat çekilmiştir. Ürotensin 2 (U-II) peptidi ise yapılmış çalışmalarda etyolojisinde oksidatif ve immünolojik mekanizmaların rol oynadığı birçok hastalıkta rolü olduğu gösterilmiş bir peptiddir. Bu çalışmada İUGG olan gebelerde U-II ile oksidan/antioksidan sistem parametrelerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran İUGG tanısı alan 36 gebe ile İUGG tanısı almayan 36 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. Serum total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), tiyol-disülfid düzeyleri, U-II ölçümü ve OSİ hesaplanması Gaziantep Üniversitesi biyokimya laboratuarında yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda İUGG bulunan grupla sağlıklı gebe kontrol grubu arasında total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ), nativ tiyol, total tiyol, disülfid, disülfid/nativ tiyol, disülfid/total tiyol, nativ tiyol/total tiyol ve UII değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. İUGG bulunan grupta TOS ile total tiyol seviyeleri arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişki (p=0.021, r= 0.384), kontrol grubunda da OSİ ile total tiyol değerleri arasında pozitif yönde doğrusal bir ilişki gözledik (p= 0.049, r= 0.330). Bulduğumuz bir diğer ilişki İUGG li grupta disülfid düzeyleriyle doğum yapılan gebelik haftaları arasında negatif yönde bir ilişkiydi (p= 0.027, r= 0.369). Sonuç: Sonuç olarak, idiopatik İUGG ile komplike olmuş gebelerin serumlarında ölçülen oksidan/antioksidan sistem parametreleri ve UT-II düzeyleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında herhangi anlamlı bir fark bulamadık. IUGG' de oksidatif stresin rolünü araştırmak üzere plasental, maternal ve fetal oksidatif stresin birlikte değerlendirildiği daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: İntrauterin gelişme geriliği, oksidatif stres, tiyol-disülfid, ürotensin 2.
Özet (Çeviri)
Objective: According to the previous studies, it has been noted that oxidative balance is disrupted in pregnancies complicated by idiopathic intrauterine growth restriction (IUGR). The Urotensin-II (U-II) peptide, has been shown to have a role in many diseases in which oxidative and immunological mechanisms play a role in etiology. In this study, we aimed to investigate the U-II and oxidant/ antioxidant system parameters in pregnancies complicated by IUGR. Method: Thirty six pregnancies diagnosed as complicated by IUGR and 36 healthy control pregnancies enrolled into the study. Serum total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), U-II, oxidative stress index (OSI) and thiol-disulfide measurements were done in biochemistry laboratory of Gaziantep University. Results: There was no statistically significant difference between IUGR and control group for mean values of TAS, TOS, OSI, U-II, total thiol, native thiol, disulfide, disulfide/native thiol, disulfide/total thiol and nativ thiol/total thiol. The TOS and total thiol levels in IUGR group (p=0.021, r= 0.384) and the OSI and total thiol levels in control group (p= 0.049, r= 0.330) were positively correleted. In IUGR group the disulfide levels and the gestasyonel age at delivery (weeks) were negatively correleted (p= 0.027, r= 0.369). Conclusion: In conclusion, we could not find any significant difference in the oxidant/ antioxidant system parameters and U-II levels measured in sera of patients complicated with idiopathic IUGR compared with control group. In order to investigate the role of oxidative stress in IUGR, there is need to more extensive investigations which placental, maternal and fetal oxidative stress will evaluate together.