Kolorektal cerrahi geçiren hastalarda e-pass skoru ile belirlenen postoperatif morbidite riskinin clavien dindo klasifikasyonu ile korelasyonu
Correlation with postoperative morbidity clavian dindo classification specified by e-pass score in colorectal surgery patients
  1. Tez No: 515077
  2. Yazar: RAZİYE DURUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: E-PASS, Clavien-Dindo, kolorektal cerrahi, E-PASS, Clavien-Dindo, colorectal surgery
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Cerrahi sonrası izlenen mortalite ve morbiditenin önceden tahmini konusu güncelliğini korumaktadır. Bir çok skorlama sistemi ortaya konulmuş ve risk tahmin edilmeye çalışılmıştır. Bu risk skorlama sistemlerinden biri olan E-PASS skorlama sistemi ile cerrahi sonrası izlenebilecek komplikasyonların ortaya çıkma riski belirlenebilmektedir. E-PASS skorlama sistemi; preoperatif risk skoru (PRS), cerrahi stres skoru (CSS), PRS ve CSS kullanılarak belirlenen kapsamlı risk skorundan (KRS) oluşmaktadır. Bunun yanında cerrahi sonrası ortaya çıkan komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflaması kullanılarak gruplandırılabilmekte ve derecelendirilmektedir. Clavien-Dindo sınıflaması 5 sınıftan oluşmaktadır. Sınıf 1 komplikasyonda farmakolojik, radyolojik, endoskopik veya cerrahi müdahale gerektirecek herhangi bir komplikasyon gelişmezken, sınıf 5 komplikasyonda ise komplikasyona bağlı mortalite mevcuttur. Çalışmamızda E-PASS skorlama sistemiyle ortaya konan risk ile Clavien-Dindo sınıflamasıyla derecelenmiş olan komplikasyonlar arasında korelasyonun ortaya konulmasını amaçladık. 2010-2016 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde kolorektal cerrahi geçiren ve verilerine ulaşılabilen 200 hasta, retrospektif olarak taranarak, cerrahi öncesi E-PASS skorları hesaplandı ve sonrasında ortaya çıkmış olan komplikasyonlar derecelendirildi. Skorlama ile derecelendirme arasında korelasyonun varlığı değerlendirildi. E-PASS sistemindeki parametreler postoperatif morbiditeyi doğru olarak tanımladı. Postoperatif 45 hastada, Clavien-Dindo sınıf 2 ve üzeri komplikasyon gelişmişti. Cerrahi bitiminde belirlenebilen PRS, CSS, KRS (E-PASS) ile ortaya çıkabilecek Clavien-Dindo ile sınıflanan komplikasyon grubu korele bulunmuştur. Bu üç parametreden; duyarlılık ve özgüllüğü en yüksek olan parametrenin CSS olduğu tespit edildi. Bununla birlikte PRS ve KRS de anlamlı standart sapma değerlerine sahipti. E-PASS sistemi, kolorektal kanser cerrahisinin morbiditesini değerlendirebildi ve Clavien-Dindo komplikasyon sınıfını öngörebildi. Çalışmamızın E-PASS ve Clavien-Dindo sınıflamaları arasındaki korelasyonu değerlendiren ilk çalışma olması önem arz etmektedir. Bununla birlikte prospektif randomize çalışmalarla korelasyonunun konfirmasyonu gereklidir.
Özet (Çeviri)
The predictive value of mortality and morbidity following surgery remains as a current issue. A number of scoring systems have been introduced and tried to estimate the risk. With the E-PASS scoring system, one of these risk scoring systems, the risk of complications that can be seen after surgery can be determined. E-PASS scoring systemincludes; preoperative risk score (PRS), surgical stress score (CSS), comprehensive risk score (CRS) using PRS and CSS. In addition, postoperative complications can be grouped and graded using the Clavien-Dindo classification. Classification of Clavien-Dindo consists of 5 classes. Class 1 complication-related mortality is present in Class 5 complications when there is no complication requiring pharmacological, radiological, endoscopic or surgical intervention in Class 1 complication. We aimed to establish a correlation between the risk posed by the E-PASS scoring system and the complications classified by the Clavien-Dindo classification in our study. Between 2010 and 2016, 200 patients who underwent colorectal surgery and reached their data in the Ankara Numune Training and Research Hospital General Surgery Clinic were retrospectively scanned, pre-operative E-PASS scores were calculated, and the complications that emerged afterwards were graded. Correlation between scoring and rating was assessed. Parameters in the E-PASS system correctly identified postoperative morbidity. In 45 postoperative patients, Clavien-Dindo class 2 complication developed. The complication group classified with Clavien-Dindo, which may occur with PRS, CSS, KRS (E-PASS) which can be determined at the end of the surgery, was found to be correlated. These three parameters are; the parametres with the highest sensitivity and specificity were found to be CSS. However, PRS and KRS also had significant standard deviations. The E-PASS system could assess the morbidity of the colorectal cancer surgeon and predict the complication class of Clavien-Dindo. It is important that our study is the first study to evaluate the correlation between E-PASS and Clavien-Dindo classifications. However, confirmation of correlation with prospective randomization studies is necessary.