Askeri personel için akıllı kıyafet tasarımı
Smart suit design for military person
  1. Tez No: 515096
  2. Yazar: BURAK SAKACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri personel, akıllı sistem, akıllı kıyafet, siber-fiziksel, interaktif iletişim, Military personnel, intelligent system, intelligent outfit, interactive communication
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
21.yy'ın başından bu yana hızla gelişen teknoloji ile akıllı sistemler her sektörde yerini almıştır. Özellikle 2002'den bu yana akıllı telefonlar sayesinde kişisel kullanımda çok büyük bir pay edinmektedir. Kişisel kullanım alanı da dahil hemen hemen her sektörde akıllı sistemler yer edinmiştir. Örneğin tarım sektöründe akıllı damlama sistemleri ile su tasarrufu yapılarak maksimum sulama verimi alınmaktadır. Enerji sektöründe güneşin konumuna göre yön değiştiren paneller sayesinde temiz enerjiden maksimum faydalanmaya çalışılmaktadır. Otomotiv sektöründe şerit takip, adaptif hız kontrolü gibi konular insan konforunu ve sağlığını korumaya yönelik olan çalışmalardır. Ülkemizin jeopolitik durumundan dolayı savunma sanayi hızla gelişmektedir. Hava, kara, deniz araçlarında ürün geliştirme ve modifikasyonlar yapılarak son 10 sene içerisinde bu konuda ülkemizde ciddi bir bilgi birikimi oluşmuştur. Bu durumlar göz önüne alındığı zaman akıllı sistemlerin direkt olarak askeri personelin kullanılabileceği şekilde entegrasyonu kaçınılmaz olmuştur. Oluşturulan sistem siber-fiziksel bir sistemdir. Özellikle günümüzde hızla gelişmekte olan bu sistem; sağlık, enerji, taşımacılık, havacılık – hava trafik kontrolü, otomasyon sistemleri ve robotik alanlarına entegre bir şekilde kullanılmaktadır. Siber-fiziksel sistemler akıllı sistemlerin; işlemciler ve sensörlerin insan etkileşimli olarak geri besleme alması anlamına gelir. Siber-fiziksel sistemler gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilebilen ve güvenlik kritik uygulamalarda kullanılabilen sistemlerdir.xi Bu sistemleri şu an hali hazırda kullanmakta olan şirketler; Boeing, General Motors, Rockwell Collins, MIT gibi firmalardır. Yapılan tezde dokuz askeri personelin bileklerine yerleştirilen ekranlar, üzerlerine yerleştirilen kontrol kutusu ve diğer komponentler ile aralarında interaktif iletişim sağlayacak bir sistem gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan siber-fiziksel sistem kapsamında sistem verilerinin yorumlanması ile hali hazırda olan problemlerin önüne geçilmesi planlanmaktadır. Yapılan çalışma personeller arası yazılı, işitsel ve görsel iletişimi sağlamaktadır. Geliştirilen web arayüzü ile bu interaktif iletişime bir merkez üs dahil olabilmekte ve personelin konum bilgisi, sağlık bilgisi ve üzerinde olan görevleri bilme yetisine sahip olabilmektedir. Yapılan çalışma MIL-810G standartlarını sağlayacak, hızlı giyilebilir, modüler bir siberfiziksel sistem olarak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of the 21st century, the rapidly developing technology and intelligent systems have taken place in every sector. Especially in the last 10 years, smart phones have a huge share in personal use. Intelligent systems have been included in almost every sector, including personal use. For example, in the agricultural sector, watering is done with smart dripping systems and maximum irrigation efficiency is obtained. The energy sector is trying to make maximum use of clean energy thanks to the panels changing direction according to the sun's position. In the automotive sector, such activities as stripe tracking, adaptive speed control are aimed at protecting human comfort and health. Due to the geopolitical situation of our country, the defense industry is developing rapidly. Product development and modifications have been made in air, land and marine vehicles and in the last 10 years serious knowledge has been accumulated in this country. When these situations are taken into consideration, entaggeration is inevitable as intelligent systems can be used directly by military personnel. This thesis is also a cyber-physical system. The system created is a cyber-physical system. This system, which is developing especially today, is used in the fields of health, energy, transportation, aviation - air traffic control, automation systems and robotics. Cyber-physical systems are intelligent systems; means that the processors and sensors receive feedback in human interaction. They can be implemented in real time and security can be used in critical applications. Companies that are currently using these systems; Boeing, General Motors, Rockwell Collins, MIT. In the work done, a system was established to provide interactive communication between the screens, the check box and other components placed on the wrists of nine military personnel. The cyber-physical system that is created is planned to be interpreted by interpretation of system data and to prevent the existing problems. The study provides written, audio and visual communication between the staff. With the developed web interface, this interactive communication can include a central base and the staff can have the ability to know the position, health information and tasks on it. The work has been completed as a fast-wearing, modular cyber-physical system to provide MIL-810G standards.