Tibia plato kırığı nedeniyle tedavi edilen hastaların klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiological evaluation of knee functions in patients for tibial plateau fractures
  1. Tez No: 515286
  2. Yazar: EŞREF SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SARIDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Tibia plato kırığı, üç kolon sınıflaması, kırık fiksasyonu, eklem içi kırık, Tibial plateau fracture, three column classification, fracture fixation, articular fracture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Buçalışmada tibia plato kırığı nedeniyle tedavi edilen hastaların radyolojik ve klinik durumlarını değerlendirmek, radyolojik ve klinik durumlaraetki eden faktörlere ulaşılmak hedeflendi. Bu çalışmaya 2011-2016 yılları arasında tedavi edilen tibia plato kırıklı 47 hasta, 49 diz dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, travma şekli, kırık şekli , yapılan cerrahi tedavi şekli, hastaların eklem hareket açıklıkları, hastanede kalış süreleri, komplikasyonları tibia plato kırıkları takip formunda toplandı. Kırıklar Schatzker ,AO , üç kolon sınıflamasına göre sınıflandırıldı. Yüzyüze veya telefonla görüşülerek KOOS ve HSS anketleri dolduruldu. Elde edilen verileriler SPPS programı ile değerlendirildi. Ortalama 42 ay takip edilen 11'i kadın 36'sı erkek hastaların yaş ortalaması 40,2 dir. Kırıkların %32'si motorsiklet kazası, %16,3'ü araçdışı trafik kazası sonucu meydana gelmiştir.AO sınıflamasına göre kırıkların 12 tanesi (% 24,5) B3, 12 tanesi (% 24,5) C1'dir. Üç kolon sınıflandırmasına göre 26 kırık (%53,1) bir kolon kırığı, 14 kırık (%28,6) üç kolon kırığıdır. Kırıkların 21 tanesi (% 42,9) açık redüksiyon internal fiksasyon ile, 15 tanesi (% 30,6) sınırla açık redüksiyon eksternal fiksasyon ile tedavi edilmiştir. Çalışmamızda kırık sınıflamasından ve diğer değişkenlerden bağımısız olarak uygulanlanan tedavi seçeneği ile hastanın diz fonksiyonları arasında bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır. Schatzker tip 5 ve tip 6 kırıkların fonksiyonel diz puanları daha düşüktür. 1 kolon kırığı olan hastaların fonksiyonel sonuçları daha iyidir. 2 kolon kırığı olan hastaların eklem hareket açıklıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktmıştır. Tedavi sonrası radyolojik evreleme ile diz fonksiyon puanları arasında bir ilişki yoktur. Sigara içen hastaların fonksiyonel diz puanları daha düşüktür. Anatomik eklem redüksiyonu ile fonksiyonel diz puanları arasında bir ilişki olmadığı gösterilmiştir. Tedavi şekli ve anatomik redüksiyonun kalitesi fonksiyonel diz puanlarını etkilemediğinden tibia plato kırıklarında mümkün olduğunca daha az komplikasyona yol açacak tedavi seçenekleri seçilmelidir ve sigara kullanılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
CLINICAL AND RADIOLOGICAL EVALUATION OF KNEE FUNCTIONS IN PATIENTS FOR TIBIAL PLATEAU FRACTURES SUMMARY The aim of the study was to evaluate the functional and radiological outcomes of treatment of tibial plateau fracture and to find which parameters effect the outcomes. 47 patients, 49 knee with tibia plateau fracture were included in this studybetween 2011-2016. Patients' demographic information, trauma mechanism, fracture type, treatment choice, knee range of motion, hospitalization time, complications were collected in follow up form. All fracture were classified according to AO, Schatzker and 3 column classification. Functioanal results were graded with KOOS and HSS score face to face or in the phone. Data were analysed with SPSS program. 36 men and 11 women were followed for average 42 months. The mean age at the time of trauma was 40,2 years. In tis study 32% of the fractures were caused by motorcycles accident, 16,3 % of the fracture were caused by pedestrian vehicle accident. According to AO classification, 12 (24,5%) type B3 and 12 (24,5%) type C1 fracture were identified. 26 (53,1%) type 1 column, 14 (28,6) type 3 column fracture were identified. 21 patients were treated with open reduction and internal fixation, 15 patients were treated with minimal open reduction and external fixation. Medium term follow up results showed that there is no relation between type of treatment and knee functional scores. Schatzker type 5 and type 6 fractures got low functional scores. 1 column fractures got better functional scores. The average knee range of motion of 2 column fracture was lower compared to 1 column and 3 column fractures. In addition, smokers got low functional scores. Nostatistical relation was found between knee functional score and quality of the reduction. In conclusion, we suggest minimal invasive surgery that can cause least complication; because of there is no relation between treatment choices and knee functional scores.