Laringeal karsinomlarda human papillomavirus saptanması ve p16 pozitifliğinin prognostik klinik ve histopatolojik parametrelerle ilişkisi
Detection of human papillomavirus and the relationshipbetween p16 positivity with prognostic clinical andhistopathological parameters in laryngeal carcinoma
  1. Tez No: 515291
  2. Yazar: HÜLYA YENİ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GUPSE TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Human Papillomavirüs, larinks, p16, Human Papillomavirus, larynx, p16
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Laringeal kanserler en sık görülen altıncı kanser olup, tüm kanserlerin %3'ünü oluşturmaktadır. Diğer bir baş ve boyun bölgesi kanserleri olan orofaringeal karsinomda Human Papillomavirus'un etyolojideki rolü ile, p16 proteininin aşırı ekspresyonu gösterilmiş olmasına rağmen, laringeal kanserlerde HPV'nin ve p16'nın biyobelirteç rolünü açıklamaya yönelik yeterli çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada laringeal skuamöz hücreli karsinomda HPV varlığı ve HPV indikatörü olarak kabul edilen p16 proteini ekspresyonunun, klinik ve patolojik parametrelerle ilişkisi araştırıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı'nda 2008-2017 yılları arasında laringeal skuamöz hücreli karsinom tanısı almış total ve parsiyel larenjektomili 81 olguda retrospektif olarak histopatolojik veriler tekrar değerlendirildi. Tümörlü dokuların parafin kesitlerinde RT-PCR ile HPV DNA varlığı analiz edildi ve HPV DNA izole edilen olgularda HPV tip tayini yapıldı. Tüm olgularda immünohistokimyasal olarak p16 proteini ekspresyonunun histopatolojik parametrelerle istatistiksel ilişkisi değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 81 olgunun ikisinde (%2,5) HPV DNA ve 13'ünde (%16) p16 pozitifliği saptandı. HPV DNA saptanan iki olgunun birinde HPV tip16,33 diğerinde ise HPV tip18 tespit edildi. p16 ekspresyonu, HPV DNA saptanan iki olgudan birinde mevcuttu. p16 pozitifliği ile yaş, tümör çapı, histolojik grade, tümör evresi, lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon, kıkırdak invazyonu, cerrahi sınır pozitifliği, sigara kullanımı, kemoterapi/radyoterapi alma durumu, HPV varlığı, nüks ve mortalite gibi parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). HPV DNA varlığı iki olguya sınırlı olduğundan HPV ile klinikopatolojik parametreler arasındaki ilişki istatistiki olarak değerlendirilemedi. SONUÇ: Çalışmamız, laringeal skuamöz hücreli karsinomda HPV'nin etyolojik ve prognostik rolünü kanıtlamaya yönelik istatistiki olarak anlamlı bir sonuç ortaya koymadı. Çalışmamızda elde edilen bulgular, laringeal SCC'da HPV testi ve p16 ekspresyonu değerlendirmesinin rutin olarak kullanılmasını destekler nitelikte de değildir. Bu konuda daha kapsamlı çalışmaların yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: Laryngeal cancer is the sixth most common cancer, accounting for 3% of all cancers. Despite the role of Human Papillomavirus in the etiology of oropharyngeal carcinoma and overexpression of the p16 protein has been shown, there is no adequate study to explain the role of HPV and p16 as biomarkers in laryngeal cancers. In this study, we investigated the presence of HPV and the expression of p16 protein, which is considered as an HPV indicator, in clinical and pathological parameters in laryngeal squamous cell carcinoma. MATERIALS AND METHODS: Histopathological data were evaluated retrospectively in 81 cases of total and partial laryngectomies diagnosed as laryngeal squamous cell carcinoma between 2008-2017 in Sakarya University Medical Faculty Sakarya Training and Research Hospital Pathology Laboratory. HPV DNA was analyzed by RT-PCR in paraffin sections of the tumor tissues and HPV DNA was detected in cases of isolated HPV DNA. Immunohistochemically, p16 protein expression was evaluated statistically by histopathological parameters in all cases. FINDINGS: HPV DNA in two (2.5%) and p16 positivity in 13 (16%) cases were detected in 81 cases studied. HPV type 16 and HPV type 18 were detected in one of the two cases in which HPV DNA was detected. p16 expression was present in one of two cases that detected HPV DNA. p16 positivity was not correlated with age, tumor size, histologic grade, tumor stage, lymph node metastasis, lymphovascular invasion, cartilage invasion, surgical margin positivity, smoking status, chemotherapy/radiotherapy status, HPV, recurrence and mortality (p>0.05). The relationship between HPV and clinicopathologic parameters could not be evaluated statistically because the presence of HPV DNA was limited to two cases. RESULTS: Our study did not show statistically significant results for proving the etiologic and prognostic role of HPV in laryngeal squamous cell carcinoma. Findings in our study do not support the routine use of HPV testing and p16 expression assessment in laryngeal SCC. More extensive work is needed in this regard.